Кремъл: Срещата на върха между Путин и Байдън беше по-скоро положителна

Дмитрий Песков добави, че Москва и Вашингтон споделят разбирането за необходимостта да се проведат разговори възможно най-скоро за контрола на оръжията

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи в четвъртък срещата между руския президент Владимир Путин и неговия колега от САЩ Джо Байдън като „по-скоро със знак плюс“ и полезна при определянето на това къде двете страни могат и не могат да си взаимодействат.

Песков заяви пред руската радиостанция „Ехото на Москва“, че Байдън и Путин „не са провели задълбочен разговор“ нито за ситуацията в Беларус, нито за тази в Украйна, но отбеляза „разминаването на позициите“ по тези два въпроса.

Той каза още, че „не може да има краен срок“ за възможна размяна на затворници между Русия и САЩ.

Междувременно от Кремъл посочиха, че Москва е разтревожена от разговорите за пътна карта за присъединяване на Украйна към НАТО и определи „проблема“ на военния блок като една от „червените линии“ на Русия.

Песков добави, че Москва и Вашингтон споделят разбирането за необходимостта да се проведат разговори възможно най-скоро за контрола на оръжията. Той каза още, че руският посланик ще се върне скоро във Вашингтон.

В сряда Байдън и Путин проведоха първата си среща лице в лице, която руският държавен глава определи като „конструктивна“, а малко по-късно Байдън посочи, че Вашингтон скоро ще направи преглед на напредъка, който е постигнат в отношенията с Москва.

 

Подобни статии

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на...

Още в катергорията

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с...

Der Spiegel: НАТО се готви за най-лошото след ултиматума на Русия за Украйна

"Москва може да нанесе ракетен удар, да започне кибератака...

Бил Гейтс: Светът ще се сблъска с по-смъртоносни и тежки инфекции от Covid-19

Основателят на Microsoft призова правителствата да се подготвят и...