Макрон: Не одобрявам гонене на Унгария от ЕС заради антигей закон

Френският президент Еманюел Макрон се противопостави на идеята за изгонване на Унгария от Европейския съюз във връзка с приемането на антихомосексуален закон, съобщава АП.

Европейският съюз трябва да води „културна“ и „цивилизационна“ битка, за да спре възхода на нелибералните идеи в 27-членния блок, които според него заплашват европейските ценности в основата им. „Не подкрепям обжалването на член 50 … Трябва да задържим Унгария, ние просто трябва да имаме ефективни процедури“.

Макрон осъди новия закон в името на „човешкото достойнство“ и „индивидуалната свобода“, хвърляйки подкрепата си зад плана на изпълнителната комисия на ЕС за започване на правни действия срещу Унгария.

Но френският президент настоя, че би било погрешно да се сочи с пръст Орбан, без да разсъждаваме върху причините, които тласкат някои държави в Източна Европа да загърбят демократичните ценности. „Как хората в Европа стигат до това? В няколко страни членки, като Унгария, Полша и много други, виждаме антилиберален консерватизъм срещу нашите ценности. Трябва да ги уважаваме. Но сега подкопават тези ценности и това, което изгражда ядрото на западната ни либерална демокрация в продължение на векове.“

ЕС многократно предупреждава, че демократичните стандарти се оспорват в някои страни, особено в Унгария и Полша. По-рано тази година изпълнителният орган на Европейския съюз осъди и десния премиер на Словения Янез Янша за поредица от агресивни коментари за журналисти.

„Трябва да дадем съдържание, перспективи и значение на нашите либерални ценности, в политическия смисъл, във философския смисъл на термина и да покажем силата на нашите демокрации“, каза Макрон. „Не толкова отстъпването на законите – срещу което очевидно и непреклонно трябва да се борим – ме засяга. Това е отстъплението в съзнанието и манталитета. И като такава е културна, цивилизационна битка, която трябва да водим.“

Макрон признава, че няма магическа рецепта, за това, което той вижда като „дълбока тенденция“ в Европа, но предполага, че включването на интелектуалци и гражданското общество в дебата може да помогне за възраждането на демократичните ценности в страни, където тяхната привлекателност е подкопана.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че дебатът по унгарския закон повдига по-широки въпроси относно посоката, в която върви ЕС, дали трябва да се стреми към „все по-тесен съюз“ и какво трябва да се прави, когато възникнат сблъсъци за основните ценности.

„Това е нещо, което не просто е поставено под въпрос от Унгария, но което със сигурност трябва да обсъдим по-задълбочено и по-продължително“, каза тя.

Унгарският закон забранява споделянето на съдържание за хомосексуалност или промяна на пола на хора под 18 години в училищни програми за сексуално образование, филми или реклами. Правителството казва, че законът има за цел да защити децата, но според критиците той свързва хомосексуалността с педофилията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е разказала подробно правните опасения на комисията по време на срещата на върха и че сега унгарското правителство трябва да отговори. „Имаше огромна подкрепа в залата, че ще защитаваме нашите ценности, защото Европа е преди всичко Съюз на ценностите.Това е преди всичко Съюз на ценности, на защита на малцинствата, на недискриминацията, културата на толерантност и приемане е твърдата опора срещу дискриминацията.“

Подобни статии

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да не санкционират...

Още в катергорията

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...

Макрон съобщи в „Туитър“, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу коронавируса

Френският президент Емануел Макрон публикува съобщение в "Туитър", за...