Машинният вот е пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха

„Сиела Норма” се закани да се откаже от поръчката за устройствата – недоволна е от предлаганата цена и срока за изпълнение

И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка на машинното гласуване, вече се изправи пред провал, съобщава „СЕГА„.

Огромен скандал се разрази между Централната избирателна комисия (ЦИК), която организира изборите, и фирмата „Сиела Норма”, от която се очаква да достави устройствата. Причината бяха претенциите на дружеството, което недоволства от предлаганата му цена, както и от срока за изпълнение.

За предишните парламентарни избори на 4 април 2021 г. ЦИК закупи от „Сиела Норма” 9600 машини, произведени от „Смартматик”, за 36 000 000 лв. без ДДС.

Преди дни членовете на ЦИК решиха, че ще поръчат още 1500 устройства – с опцията за 500 допълнителни при нужда, след като миналото Народно събрание замени изцяло хартиените бюлетини с машинно гласуване, включително и за избирателните секции в чужбина.

От самото начало, когато се разбра, че ще трябва да се закупят нови устройства, беше почти сигурно, че ЦИК ще бъде принудена да се обърне към „Сиела Норма” заради изключително краткото време за организацията на изборите.

На заседанието на комисията в петък, на което участваха и представители на фирмата, членовете на държавния орган получиха неприятна изненада. От „Сиела Норма” обявиха, че сумата, която държавата беше предвидила за допълнителни машини – 6.5 млн. лв., не ги удовлетворява. По-малката поръчка като брой машини, разходите за доставката им от чужбина, за софтуер, консумативи, чуждестранни специалисти – всичко това покачвало сумата до 15 млн. лв. От дружеството недоволстват и от краткия срок, в който да изпълнят поръчката – до изборите, когато всичко трябва да бъде готово, остават 5 седмици.

Искането им буквално скандализира членовете на ЦИК, които категорично отказаха да се съобразят. От „Сиела Норма” ги обвиниха, че не могат да смятат, и даже обявиха, че се чувстват изнудвани.

Подобни статии

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за да може...

Още в катергорията

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за...

Парите за зимно почистване на София са привършили през септември

Парите си разпределят фирми на братя Домусчиеви, на Румен...

Сачева: Ще подкрепим вдигането на минималната работна заплата

Ще подкрепим вдигането на минималната работна заплата, както и...