МВнР: На над 10 000 българи във Великобритания е отказан статут на уседналост

На над 10 000 наши сънародници във Великобритания е отказан статут на уседналост, а общо подадените заявления до момента са 301 000, като 264 000 са одобрени.

Това съобщиха от външното ни министерство, като подчертаха, че причината за отхвърлените заявления е невъзможността да отговорят на изискванията за доказване на статут.

Брекзит може да завърши с депортация за хиляди българи, които живеят на Острова, подчертават от БТВ. Крайният срок да уредят статута си във Великобритания изтича скоро.
След 1 юли българите, които не могат да докажат правото си да живеят във Великобритания, ще имат сериозни проблеми.

МВнР е отправило молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.

Това е породено от факта, че заради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки, много хора са се забавили с подаването на необходимите документи, информираха от ведомството ни.

МВнР обяснява, че се полагта усилия за разрешаване на проблемите на
българските граждани във Великобритания, свързани с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост. В тази връзка постоянният секретар на МВнР Иван Кондов проведе среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън, като постави въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на
статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната.

МВнР и посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти.
Отправено е и запитване към британската страна относно информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на нашите сънародници във Великобритания. По време на срещата българската страна отново постави и въпросът за по-високите цени на визите за определени категории работници.

Подробна информация за правилата за кандидатстване по Схемата за уседналост може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания:
https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-familiestranslations.bg

Подобни статии

Още в катергорията