Меркел: ЕС трябва да търси пряк контакт с Москва и Путин!

Европейският съюз има нужда от собствени формати за преговори с Русия и нейния президент Владимир Путин, трябва да се разработят единни механизми за отговор на политиката, водена от Москва, и списък с общи стратегически интереси. Това заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел в правителствено изявление, прочетено в Бундестага, предаде ТАСС.

ЕС не бива да се задоволява само с анализ на отношенията с Москва. Дори когато общността реагира на действията на Русия, често го прави без координация между страните членки, каза тя, предаде БТА.

Само чрез „механизми за единен и общ отговор ще се научим да противопоставяме нещо срещу хибридните атаки на Русия“, посочи Меркел.

„Същевременно трябва да определим дневния ред на общите стратегически интереси. Например в сферата на защитата на климата, в сферата на мира и сигурността, по въпроса за решаването на кризите в Либия и Сирия“, добави канцлерката.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

ЕС безспорно трябва да търси адекватен отговор на руските действия. Според мен ЕС трябва да търси пряк контакт с Русия и руския президент. Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския. Приветствам това, но ЕС трябва сам да създаде преговорни формати, заяви Меркел.

Вчера в. „Файненшъл таймс“ писа, че Меркел е предложила Владимир Путин да бъде поканен на среща с лидерите на страните от ЕС. Според изданието инициативата е била подкрепена от френския президент Еманюел Макрон. След запитване от ТАСС правителството на Германия не потвърди, нито опроверга тази информация.

Лидерите на ЕС ще обсъдят тази вечер в Брюксел отношенията си с Русия и формата на диалога, който трябва да водят с Владимир Путин. Седмица след срещата между президентите на Русия и на САЩ в Женева Меркел и Макрон смятат, че е необходимо да се организират срещи с Владимир Путин, на които да се разискват теми от съществен интерес за ЕС, заявяват европейски източници, цитирани от АФП.

Руският президент отказва да води диалог с ЕС и предпочита двустранни срещи с подбрани събеседници, за да разцепи общността, обяснява шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

Подобни статии

Владимир Путин: Киев саботира мирните преговори

Путин е нарекъл "безпочвени" опитите да се прехвърли отговорността за световната...

Още в катергорията

Владимир Путин: Киев саботира мирните преговори

Путин е нарекъл "безпочвени" опитите да се прехвърли отговорността...

Инвеститори в “Twitter” заведоха дело срещу Илон Мъск

В жалбата се казва още, че Mъск е спечелил...

КАДРИ потресоха Бразилия: Полицаи задушават мъж в багажника на автомобил

Случилото се провокира голямо възмущение в социалните мрежи и...