Митрофанова: Българите и руснаците традиционно се обичат

Отношенията ни са противоречиви само на ниво политици

„Руските туристи ще се върнат през юли. Редовните самолетни полети ще бъдат подновени на 28 юни. Засега няма проблеми руските туристи да се върнат. Могат да възникнат спънки единствено заради несигурната обстановка с ковид пандемията, която бележи спадове и пикове. Този въпрос остава, но вече има механизми на проверка и съответни превантивни мерки, които позволяват да се преодолеят неудобствата на ситуацията“. Това заяви руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, предава fakti.bg.

„В исторически план винаги сме имали доста противоречиви отношения. Но отношенията ни са противоречиви само на ниво политици. Съвсем различни са отношенията между гражданите на двете ни страни, които традиционно се обичат. И това е обяснимо – имаме една религия, езиците ни си приличат много, имаме общи възприятия за основни ценности. Затова смятам, че отношенията между нашите два народа са много добри.

„Готови сме да участваме в конкурс при осъществяването на такъв проект. Въпросът е, че АЕЦ Белене би могла да бъде изградена сравнително бързо – до 2025-2026 г., и това би осигурило 30 процента от електроенергията на България. Но и тук, разбира се, изборът е на българското правителство. Русия не се натрапва на никого – нито с енергетика, нито с възможностите си в атомната енергетика – изборът е ваш“, каза още руската посланичка. „Готови сме да участваме в конкурс при осъществяването на такъв проект (нов реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Въпросът е, че АЕЦ Белене би могла да бъде изградена сравнително бързо – до 2025-2026 г., и това би осигурило 30 процента от електроенергията на България. Но и тук, разбира се, изборът е на българското правителство. Русия не се натрапва на никого – нито с енергетика, нито с възможностите си в атомната енергетика – изборът е ваш“, каза още Митрофанова.

Подобни статии

Още в катергорията