Нафтали Бенет е новият премиер на Израел

Нафтали Бенет положи клетва като министър-председател на 36-то правителство на Израел тази вечер. Той замени на поста Бениамин Нетаняху, който управляваше държавата от 2009 до днес.

Гласуването в Кнесета мина на косъм. „60 членове на Кнесета гласуваха за доверие на правителството, 59 гласуваха против, един се въздържа“, заяви председателят на парламента Мика Леви след приключване на откритото гласуване на депутатите.

Бенет ще бъде премиер на Израел през следващите две години. След това премиер на Израел ще бъде лидерът на „Йеш Атид“ Яир Лапид.

Бенет се определя като модерен, ортодоксален евреин. На практика крайнодесният Бенет ще управлява с подкрепата на разнородна, 8-партийна коалиция, в която има и арабска партия

Бенет е роден в Хайфа през 1972 г., той е син на американски еврейски имигранти от Калифорния. Бил е командир на рота в елитни подразделения на израелските сили IDF и е учил право в Еврейския университет в Йерусалим. След като завършва, той основава софтуерна компания и по-късно прекарва няколко години в Ню Йорк като изпълнителен директор на „Cyota“. През 2005 г. продава компанията за 145 милиона долара. По-късно повтаря това като продава следващата си компания „Soluto“ за 130 милиона долара.

От 2006 до 2008 е началник на кабинета при Бенямин Нетаняху, тогавашен лидер на опозицията. След това Бенет е генерален директор на Съвета на Йеша, основната организация за общинските съвети на еврейските селища на Западния бряг.

През април 2012 г. основава движение на име „Yisraelim“ – т.е. д. „израелци“, подава оставка от „Ликуд“ и се присъединява към „Еврейския дом“, а като още през ноември 2012 вече оглавява тази организация и през 2013 г. влиза 19-ия Кнесет. Там е назначен за министър на икономиката и министър на религиозните служби през март 2013 г. През април 2013 г. е назначен и за министър на Йерусалим и по въпросите на диаспората. През 2015 е министър на образованието.

Като министър на образованието, Бенет издава официална заповед, забраняваща на директорите на училища да канят членове на Breaking the Silence и други организации, които осъждат военното поведение на Израел на Западния бряг. Под надзора на Бенет Министерството на образованието променя учебните програми, за да увеличи броя на посещенията на обекти на наследството на Западния бряг.
На изборите през 2019 Еврейския дом и Национален съюз-Ткума формират коалицията Обединена десница, която се преименува на „Ямина“. Бенет оглавява коалицията през 2020 г. и печели 6 места на изборите през април т.г.

Източник: Сега

Подобни статии

Ваксинираните в Германия ще имат повече свободи

Въпреки уверенията на Меркел, че няма да има задължителни ваксинации, Германия...

Още в катергорията

Ваксинираните в Германия ще имат повече свободи

Въпреки уверенията на Меркел, че няма да има задължителни...

Румен Радев: В Северна Македония съществува език на омразата към България

"България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но...