На ГП “Кулата” сертификатите за COVID ваксини се проверяват на око

Служителите на РЗИ нямат техника, с която да проверят дали документите са фалшиви или не

На границата с Гърция на ГКПП-Кулата ваксинационните сертификати, които са едно от условията за влизане в страната, се проверяват от РЗИ Благоевград на око, предаде Би Ти Ви. Заради проверките на границата с южната ни съседка се образуват големи опашки от автомобили и в двете посоки.

В момента българи могат да се върнат в страната ни само срещу ваксинационен сертификат или PCR и антигенен тест, направени съответно в рамките на 72 часа преди пристигане или 48 часа преди това.

„Сертификатът има баркод, но ние сме оборудвани само с едни таблети, които не ни дават възможност да проверяваме дали тези сертификати са истински или не. Разчитаме на коректността на хората“, призна пред телевизията представител на РЗИ-Благоевград.

По думите й има хора, които се опитват да хитруват, но въпреки това здравните власти разчитат на коректността на отделните граждани.

Ако не бъдат спазени условията за влизане в страната, влизащите биват поставени под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена с отрицателен тест, направен в лицензирана лаборатория.

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Подобни статии

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни до старта...

Още в катергорията