Нейнски за преговорите с РСМ: Не трябва да имаме комплекси, че защитаваме интересите си

Според нея България е проявила конструктивност по-дълго време от нужното: „Центърът на всичко е този договор и Македония се е съгласила и е сложила подписа под него. Той обаче не се изпълнява“

Аз ще ви върна в периода от 1990 г., когато беше подписана една декларация, която не беше спазвана от македонските политици. Последните месеци доказаха, че отношенията между България и РСМ не са само двустранни. Това е въпрос, който засяга ЕС и геополитиката. България няма нужда да си създава комплекси, че е в изолация. Аз ще припомня, че Словения също блокира Хърватска, когато тя имаше проблем. Не е прецедент. Румъния и Испания блокират Косово. Когато една държава си защитава интересите, не е прецедент. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ.

„Ние сме изработили един междудържавен договор между България и РСМ и ние имаме нужда от гарант на този договор. Ние очакваме ЕС да подкрепи договора, който е сключен между две държави. В този договор има решение на всички спорни неща“, категорична беше Нейнски.

Според нея България е проявила конструктивност по-дълго време от нужното: „Центърът на всичко е този договор и Македония се е съгласила и е сложила подписа под него. Той обаче не се изпълнява“.

По думите на бившия външен министър не се влиза в спирала от преговори: „Спомнете си преговорите за отпадането на визите. Политическата воля и разговор даде възможност да се обърнат нагласите в България. България трябва да говори с един глас. Трябва да се научим да не изпитваме комплекс от това, че си изпълняваме интересите. Ако си аргументиран, ясен, твърд, но не конфронтационен, тогава аргументите ти ще бъдат чути“.

„Не смятам, че държавите трябва да вървят в пакет, защото те имат своите специфики. Няма логика да бъде пакет“, каза Нейнски.

Тя коментира думите на Еди Рама, който се обърна към Зоран Заев с въпрос дали българското правителство няма да поиска РСМ да се нарича Западна България: „Езикът изпреварва дипломацията. Аз съм убедена, че Балканите трябва да станат европейско пространство“.

Според нея отпадането на таван за секциите в чужбина ще доведе до повишена активност в Турция. Относно вътрешната политика тя заяви, че още с идването на НДСВ е започнал нихилизмът към партиите.

 

Подобни статии

Ген. Атанасов: Борисов се опита да разколебае хората да се ваксинират, къде е прокуратурата?

Ген. Атанасов представи водача на листата на демократите в Кюстендил Николай...

Още в катергорията

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик...

Вече е видно, че Професорът не разбира от политика

Професорът Герджиков, мераклия за президент, откакто го калесаха ГЕРБопитеците,...