Нов пост в Северна Корея – заемащият го ще бъде вторият по важност човек след Ким Чен-ун

Севернокорейската управляваща партия създава нов пост, като заемащият го ще бъде вторият по важност човек в държавата след лидера на КНДР Ким Чен-ун, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Заемащият новия пост „първи секретар“ ще председателства партийни форуми от името на Ким Чен-ун, заяви пред Йонхап източник, запознат със севернокорейската политика.
Ким заздрави властта си на конгрес на Корейската трудова партия през януари, на който беше избран за генерален секретар на партията.

Понастоящем севернокорейският лидер иска партията да играе по-голяма роля в управлението на страната в сравнение с администрацията на баща му Ким Чен-ир, когато водеща роля имаха военните.

Новият пост ще бъде най-висшият от седемте секретари на партията и вероятно ще бъде зает от един от членовете на президиума на политбюро, който се състои от петима души.

Ким Чен-ун разполага с почти неограничена власт в Северна Корея, в която властта се предава по династичен принцип, отбелязва Ройтерс.

Действащият севернокорейски лидер дойде на власт след смъртта на баща си Ким Чен-ир през 2011 г.

Източник: БТА

Подобни статии

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не изпълниха дадените...

Още в катергорията

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не...

Албанският президент приветства позицията на България за разделянето на Албания и РСМ за ЕС

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви,...