НПО за нарушенията в болница „Лозенец“:Това е търговия с органи! Пациенти умират без време

Освен това между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не позволява такива трансплантации, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента

Ако престъпленията в болница „Лозенец“ се докажат, ще е безумно престъпление. Аз лично смятам, че има доза истина, а тя дълго време е крита. Това заяви пред БТВ Иван Димитров, Федерация “Български пациентски форум”.

Припомняме, че вчера служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи, че освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“. Причината са редица нарушения, свързани с източване на здравната каса и извършване на трансплантации в нарушение на закона. Проверки на НЗОК показват, че за месец ноември 2020 г. болницата е отчела, че е лекувала над 60 пациенти, без те реално да са постъпвали там. Освен това между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не позволява такива трансплантации, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента.

Скандал предизвика трансплантация на черен дроб, при която определеният от ИА „Медицински надзор“ най-подходящ кандидат от списъка на чакащите е бил изместен от човек, заемал „много висок пост в държавната администрация“, след „телефонно обаждане“.

„Това е търговия с органи и вреди на целия имидж на България. Да вкараш хора за донори, с наистина неизрядни документи и фалшиви самоличности, е престъпление“, допълни още той.

„Сега правим по 10 трансплантации на година, а броят ще падне, защото и хората, които искат да дарят ще се откажат“, разкри Димитров.

„Пациенти умират без време, защото някой някъде е нарушил всички медицински правила“, категоричен бе представителят на Федерация “Български пациентски форум”.

„Подавали сме редица сигнали до прокуратурата за злоупотреби в болници“, завърши Иван Димитров.

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...