Очаквано: Нямало незаконно подслушване на протестиращи

Така отговаря Бюрото за контрол на СРС на искане за проверка от адвокат Николай Хаджигенов

Не е установено неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Това е записано в отговор на Бюрото за контрол на СРС до адвокат Николай Хаджигенов, пише Mediapool.bg. Преди няколко седмици той подаде искане за проверка, след като стана ясно, че протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов са били следени и подслушвани.

Ключовото тук е, че няма неправомерно подслушване, т.е. Бюрото казва, че дори Хаджигенов да е бил следен, това се е случвало законно.

„Както ви казах преди месец, резултатът от тази комисия е съвсем предвидим. Същата комисия беше проверила по същия начин и СРС-та, подписвани от Владимира Янева, която беше осъдена с влязла в сила присъда за това, че е подписвала, но НЕ е упражнявала конрол за ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ, какъвто всъщност изисква законът“, коментира Хаджигенов.

Преди години бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева бе осъдена на 1 година условно заради дадено разрешение ДАНС да рови в информационните масиви на МВР. Делото стана известно като „Червей“ по името на разработката в ДАНС.

Наскоро Бюрото за контрол на СРС, което трябва да извърши проверките, влезе в общественото внимание по друг повод. Зам.-председетелят му Илко Желязков бе санкциониран по закона „Магнитски“.

Протестиращи са били подслушвани в рамките на дело за опит за бунт и преврат, съобщи наскоро вътрешният министър Бойко Рашков. Той подчерта, че разследване по този текст от НК е прецедент у нас.

Самите подслушвани показаха документи, от които става ясно, че са следени. В началото на месеца Хаджигенов и Арман Бабикян, който също бе основна фигура в миналогодишните протести, показаха документи с номера за подслушване и обявиха, че са били следени 82 политици. Част от тях са от БСП.

Сред подслушваните е Тихомир Василев, активист на движението „Изправи се“ на Мая Манолова. От документи, публикувани от Bird.bg, става ясно, че разследващите сериозно са се интересували от организацията на протестите.

Друг следен е лидерът на движението БОЕЦ Георги Георгиев. Той показа документи, от които е видно, че заради контактите си с него са „закачени“ и неколцина журналисти.

Хаджигенов не е единственият, който подаде искане за проверка. Ако обаче Бюрото работи по всички случаи както по неговия, неминуемо ще стигне до извода, че нищо незаконно не се е случвало. Адвокатът подчерта, че формално дело за престъпна група, която се опитва да свали властта, е повод за подслушване.

В случая обаче проблемът е другаде. Освен чисто формалните основания при разрешаване на СРС съдът може да изиска цялата документация по производството и да се мотивира, когато подпише искането. В четвъртък Рашков призова прокуратурата да обясни дали смята гражданските протести за престъпление.

 

Подобни статии

Избраха трима представители на държавата в Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД

Избрани са от общо 26 кандидати Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги...

Още в катергорията