Папата отхвърли оставката на германски кардинал, поиска да продължи борбата със сексуални посегателства

Папата отказа да приеме оставката на германски кардинал и призова за продължаване на реформите в германската църква.

Папа Франциск отказа да приеме оставката на германския кардинал Райнхард Маркс от поста архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг. Маркс е и един от най-влиятелните кардинали в Германия, предадоха световните агенции.

Кардинал Маркс, който е и близък съветник на папата, написа през май писмо до Франциск, в което помоли да бъде отстранен от поста си заради провала на църквата пред „катастрофата със сексуалните посегателства“. Той каза, че за него отстраняването му от поста е начин да сподели отговорността за тази катастрофа и за издевателствата, извършени от църковни представители през последните десетилетия.

Франциск определи искането на Маркс като смело и му благодари за това, но отказа да го изпълни. „Тъжната история със сексуалните посегателства е катастрофа за църквата“, призна той и призова всички епископи да се запитат: „Какво мога да направя срещу тази катастрофа?“.

Той призова за реформа в църквата, която не се основава само на думи, но и на поведение, при което за действителността се приема, такава каквато е, независимо какви са последиците от това.

Реформите в германската църква предизвикаха яростна съпротива в Германия главно от консерватори, които са против започването на каквито и да било дебати върху такива въпроси като безбрачието, ролята на жената в църквата и хомосексуализма. Съпротива идва и от църковни кръгове във Ватикана и в САЩ.

Прогресивно настроеният Райнхард Маркс, който е бивш председател на Епископалната конференция в Германия, е инициатор на движението „Синодална пътека“, което цели да даде на редовите католици повече влияние в управлението на църквата, включително по въпроси като избирането на епископи, сексуалния морал, целомъдрието на свещениците и ръкополагането на жени. Консерватори обаче атакуват тази концепция с аргумента, че тя ще доведе до схизма.

Самият Маркс не е под подозрение за участие в сексуални посегателства или тяхното прикриване. Църквата разследва обвинения в друг диоцез – Кьолнския – след доклад през март, установил стотици жертви там.

Маркс, който заема поста си от 14 години, неотдавна отказа да приеме най-престижното германско отличие – Федералния кръст на заслугите, което искаше да му връчи германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Източник: Dariknews.bg

Подобни статии

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният разрушител на...

Още в катергорията

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният...

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...

Макрон съобщи в „Туитър“, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу коронавируса

Френският президент Емануел Макрон публикува съобщение в "Туитър", за...