Поптодорова: Годините безнаказаност направиха властта арогантна

Според Поптодорова темата с корупцията у нас не е новa, но през последните години липсата на борба в тази посока и проблемите с върховенството на закона са нараснали геометрично

САЩ избраха политическо междучасие за обявяването на тези санкции по закона „Магнитски“. Това е знак към всички. Колко пъти и как да ни се каже? Темата за корупцията и върховенството на закона се превърна в знаме. Годините на безнаказаност и наивното доверие от страна на ЕС и САЩ направиха още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са властовите решения и публичния ресурс. У нас законът е врата в полето.

Това заяви в интервю за БНР Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ по повод безпрецедентния ход от страна на Вашингтон, който предизвика невиждан скандал, след обявяването на тримата ударени от закона „Магнитски“ българи – Пеевски, Божков и Илко Желязков.

Според Поптодорова темата с корупцията у нас не е новa, но през последните години липсата на борба в тази посока и проблемите с върховенството на закона са нараснали геометрично.

„Всички тези години на безнаказаност и много наивно доверие от страна на ЕС и САЩ направи още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са и властовите решения, и публичния ресурс. Тук в основата е този културен сблъсък – у нас законът е врата в полето, а в съседния свят, към който си мислим, че принадлежим, говори за върховенството на закона, на правото“, посочи още Поптодорова.

По думите ѝ България се е превърнала в риск от гледна точка на сигурността и то не само в геополитически смисъл, а и риск за търговските отношения и всички решения, които се вземат в рамките на съюзническите формати.

„Как се назначават главните прокурори у нас? Ако някой си мисли, че за САЩ, Венецианската комисия, Брюксел не е ясно какво и как се случва, това е заблуда. Но с всички препоръки, доклади и редакции нищо не се променя. Тези ключови назначения в системата би следвало да гарантират безпристрастност и независимост на съдебната система именно от изпълнителната власт. Бедата е, че това не се случва“, коментира още бившият посланик.

Подобни статии

Тошко Йорданов: Не търсим подкрепа от никого, няма да допуснем да ни диктуват министри

Персоните и личностите са наша отговорност, няма да допуснем някой да...

Още в катергорията