Правителството публикува списък с фирми, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“

Асен Василев: Всички, свързани със санкционираните лица, ще попаднат в списък на сайта на НАП и на МФ

НАП пусна списък с компании, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“. Списъкът съдържа 64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Финансовият министър Асен Василев заяви в „Панорама“, че всичко ще бъде публично и списъци със свързаните лица ще бъдат публикувани на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. Той увери, че ако при проверката в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите си в Министерския съвет.

Финансовият министър увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично – кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури.

„Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании“, обясни Василев.

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството – категоричен беше финансовият министър.

По-рано в петък стана ясно, че Министерският съвет създава работна група, в отговор на наложените санкции от САЩ. А в списъка на асоциираните лица ще се включват:

а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;

б) всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква „а“, включени към момента и за последните 5 години.

в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП, в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Вижте списъка със свързаните фирми ТУК.

Подобни статии

Цветозар Томов: В деня на изборите ще има опити за саботаж

В деня на изборите ще има опити за саботаж, доколкото виждам...

Още в катергорията