Проблеми пред българите при кандидатстване за уседналост на Острова

В сряда, 23 юни, се навършиха 5 години от британския референдум, завършил с шокиращия резултат в полза на напускане на Европейския съюз

Идната седмица – на 30 юни, изтича крайният срок за кандидатстване на европейските граждани за статут на уседналост в Обединеното кралство. Онези европейци, включително българите, които до тогава не са подали заявления или им е бил отказан статут на уседналост, рискуват да загубят правата си във Великобритания.

През тази седмица властите потвърдиха намеренията си като казаха обаче, че дават 28-дневно предизвестие на онези, които по някаква основателна причина още не са подали документи, да го сторят.

По последни данни до 31 май са подадени 5,6 млн. заявления. В това число са включени и повторните кандидатствания, но пак изглежда огромно разминаването с официалните данни, че в кралството пребивават около 3,5 милиона граждани на Европейския съюз.

Въпреки призивите да бъде удължен срокът за кандидатстване за статут на уседналост и сведенията, че има натрупване от около 400 000 неразгледани още молби, хоум офис не се отказва от датата 30 юни.

С какви проблеми се сблъскват българите на Острова при кандидатстването за статут на уседналост? Атанас Чиков, създател на Движението за взаимопомощ на българите във Великобритания „BG HELP“:

„Хора, дошли късно на Острова, често получават отказ, защото не са наясно с условията. Друга група, която получава отказ, е тази на хора, които кандидатстват, но не си следят имейла, не си вдигат телефона. Най-често срещаните проблеми при кандидатстване за статут на уседналост са свързани с документите, които службите искат за доказателства. Друг проблем е свързан и с апликацията, с указанието за оставяне на телефон, който не е британски“.

Източник: БНР

Снимка: Pixabay

Подобни статии

Местят 200 украински бежанци

Двеста украински бежанци ще отпътуват утре от Варна Първите 200 украински бежанци,...

Още в катергорията

Местят 200 украински бежанци

Двеста украински бежанци ще отпътуват утре от Варна Първите 200...

Украинските бежанци самоорганизирано напускат България

От утре започва преместването на украинци, настанени по Южното...