Радев в Брюксел: Основен фактор за сигурността на държавите в НАТО е единството

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се състои днес в Брюксел.

Вижте изказването на президента Румен Радев в Брюксел преди началото на срещата.

„Днешната среща на върха е от особено значение за Алианса, дори генералният секретар на НАТО я определя като повратна точка за нашия съюз, за нашата колективна сигурност.

Стратегическият документ НАТО 2030, който предстои да бъде приет, залага високо ниво на амбиции за развитието на НАТО през следващото десетилетие. Предстои да обсъдим на високо ниво адаптацията на съюза във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане. Основен фактор за сигурността на всички държави в съюза е нашето единство. Единство не само в общата ни политическа воля в развитието на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции. Но и единство в нашето индустриално развитие, в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещи технологии“.

На срещата на върна на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящото разделение, което ни дели настрани, припомни президентът.

„Производители, които развиват своите икономики и социалните системи чрез производство на отбранителни продукти и експортират тези продукти и на клиентите, които купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие“.

Подобни статии

Съдът пусна листата на „Демократична България“ за Стара Загора

След като листата на "Демократична България" в Стара Загора не беше...

Още в катергорията