Радев ще представи България на срещата, която чертае бъдещето на НАТО

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО се събират днес в Брюксел, за да обсъдят стратегията за дейността на пакта в следващото десетилетие. Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в еднодневното заседание, предаде БТА.

Дневният ред включва обсъждане на отношенията с Русия и Китай, включително по въпроса за бъдещия договор за контрол на въоръжаването, както и нововъзникналите заплахи за сигурността. Ще бъде разгледан също въпросът за Афганистан, където изтеглянето на военния контингент на съюзниците приключва до септември.

Ще бъдат приети решения за подобряване на отбранителните способности в Космоса и онлайн. Ще бъде одобрено създаването на общ фонд в подкрепа на изследвания за развитие и внедряване на най-нови технологии в отбраната. Участниците ще разговарят за задълбочаване на взаимодействието с ЕС в областта на сигурността и ще приемат решения за повишаване на защитата на важна инфраструктура и на снабдителните вериги.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в навечерието на срещата очакване да бъдат взети решения за подобряване на политическата съгласуваност между съюзниците. В заседанието за първи път в качеството си на държавен глава ще участва президентът на САЩ Джо Байдън.

Подобни статии

Съдът пусна листата на „Демократична България“ за Стара Загора

След като листата на "Демократична България" в Стара Загора не беше...

Още в катергорията