Спецпрокуратурата даде Николай Малинов на съд – изнасял държавни тайни

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Николай Малинов – лидер на политическа партия „Възраждане на Отечеството“, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от държавното обвинение.

Малинов беше задържан в началото на септември 2019 година. Според разследващи срещу солидно заплащане той приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Разследващите открили и докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България и стратегия как да бъде постигната. Прокуратурата твърди, че българинът е получавал милиони евро от компания на близкия до Кремъл Малофеев.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

След като бяха повдигнати обвинения на Николай Малинов, избухна и друг скандал, в който името му беше замесено – САЩ посочиха като корумпиран съдията Андон Миталов, който го пусна в Русия, за да получи орден от Владимир Путин.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск,  изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи, допълват от държавното обвинение.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Подобни статии

ЦИК хвана кандидат за депутат в 4 различни листи

За такива случаи законът не предвижда санкции нито за претендента, нито...

Още в катергорията

ЦИК хвана кандидат за депутат в 4 различни листи

За такива случаи законът не предвижда санкции нито за...

Пламен Бобоков: Кога прокуратурата ще върне 200 000 лева от гаранцията ми?

Пламен Бобоков попита днес чрез медиите защо прокуратурата бави...