Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Ще бъде ли възстановено международното сътрудничество или все още сме в този свят, където доминира национализмът, протекционизмът и до известна степен изолационизмът

 

Срещата на президента Джо Байдън с лидерите на водещите индустриални икономики от Г-7 в английски крайморски град тази седмица ще даде нов акцент върху обединяването на съюзниците на САЩ срещу общите противници – пандемията COVID-19, Русия и Китай, пише „Ройтерс“.

Новите варианти на COVID-19 и нарастващият брой на жертвите са в светилата на прожекторите за срещата от петък до неделя, заедно с изменението на климата, укрепването на глобалните вериги за доставки и гаранция, че Западът запазва технологичния си ръст над Китай, втората по големина икономика в света.

Байдън, демократ, обеща да възстанови отношенията със съюзниците след четири трудни години при управлението на бившия президент Доналд Тръмп, който изтегли Вашингтон от няколко многостранни институции и в един момент заплаши да напусне НАТО.

„В този момент на глобална несигурност, тъй като светът все още се бори с пандемия случваща се веднъж на век, това пътуване е свързано с осъзнаването на подновения ангажимент на Америка към нашите съюзници и партньори“, написа Байдън в становище, публикувано от Washington Post в събота.

Събитието ще подложи на изпитание мотото на Байдън „Америка се завръща“, а съюзниците, обезверени през годините на Тръмп, търсят осезаеми, трайни действия.

Това е ключов момент за САЩ и света, заяви бившият британски премиер Гордън Браун по CNN в неделя.

„Ще бъде ли възстановено международното сътрудничество или все още сме в този свят, където доминира национализмът, протекционизмът и до известна степен изолационизмът“, коментира Браун.

Заедно срещу Русия

Русия ще бъде в челния дневен на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Англия, и дните след това, когато Байдън се среща с европейски лидери и съюзници от НАТО в Брюксел, преди да се отправи към Женева, за да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Неотдавнашната атака на рансъмуер срещу JBS, най-големият месокомбинат в света, от престъпна група, вероятно базирана в Русия и финансовата подкрепа на Путин за Беларус, след отклоняването на полет на Ryanair, за да може да арестува дисидент журналист на борда, тласкат американските служители към обмисляне на по-резки действия.

В кулоарите на срещата на върха на НАТО Байдън също се очаква да се срещне с турския президент Тайип Ердоган, решаваща сесия между спаринг съюзниците в НАТО, след като закупуването на руски отбранителни системи от Анкара разгневи Вашингтон и рискува да забие клин в алианса.

Корпоративно данъчен поход

Финансовите министри от Г-7 постигнаха забележителна глобална сделка в събота, за да определят минимална глобална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%, потенциално удряйки гигантски технологични компании като Google, Facebook и Amazon. Байдън и колегите му ще дадат последната си благословия за сделката в Корнуол.

COVID-19 и освобождаване на интелектуална собственост

Администрацията на Байдън, която в четвъртък детайлизира плановете си да дари 80 милиона дози ваксини срещу COVID-19 в световен мащаб до края на юни, се опира силно на съюзници, които да последват примера, тъй като броят на загиналите в пандемията наближава 4 милиона, твърдят американски и дипломатически източници.

Миналия месец Вашингтон обърна курса и подкрепи преговорите за освобождаване от защита на интелектуалната собственост в Световната търговска организация за ускоряване на производството на ваксини в развиващите се страни, за голямо огорчение на Германия и Великобритания.

Европейските дипломати казват, че не виждат много общи точки по въпроса и твърдят, че всеки компромис в СТО ще отнеме месеци, за да бъде финализиран и изпълнен. Това може да се окаже спорен въпрос, ако достатъчно дози ваксини се споделят с развиващите се страни, за да се забави и в крайна сметка да се спре пандемията.

Климатични промени

През май Байдън обяви плановете си да изисква от американските правителствени изпълнители и финансови институции да бъдат по-прозрачни по отношение на рисковете от изменението на климата, пред които са изправени техните инвестиции, а служителите на администрацията настояват други държави да приемат подобни планове.

Обединеното кралство също така иска правителствата да изискват от бизнеса да докладва за такива рискове като начин за увеличаване на инвестициите в зелени проекти. Но до споразумение едва ли ще се стигне през юни. Сделката може да се постигне на срещата на върха за климата в ООН в Глазгоу, Шотландия, през ноември.

Страните от Г-7 също имат различни възгледи за ценообразуването на въглерод, което Международният валутен фонд разглежда като ключов начин за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид и достигане на нулеви емисии до 2050 г.

Обединени срещу Китай

Администрацията на Байдън ще настоява съюзниците да се обединят срещу Китай заради твърденията за принудителен труд в провинция Синдзян, дом на мюсюлманското уйгурско малцинство, въпреки че се стреми да поддържа Пекин като съюзник в борбата с изменението на климата.

Източници след дискусиите казват, че очакват лидерите от Г-7 да възприемат ясен език по въпроса за принудителния труд. Китай отрича всички обвинения в злоупотреба.

Източник: fakti.bg

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

Подобни статии

Голяма новина от Русия: подписан е договор с Турция за доставка на още системи С-400

Документът предвижда и локализиране на производството на отделните компоненти Подписан е договорът...

Още в катергорията

Голяма новина от Русия: подписан е договор с Турция за доставка на още системи С-400

Документът предвижда и локализиране на производството на отделните компоненти Подписан...

Деловите пътувания се възобновяват по-бавно от очакваното

Най-вероятно те ще се върнат на предпандемичните равнища едва...

Разногласие в Европа относно туристическите визи за руснаци

Олаф Шолц изрази резерви относно мярката, предлагана от Хелзинки Северните...