Стефан Янев пред МИА: Не историците, а политиците трябва да решат спора между София и Скопие

Според него изпълнението на Договора за добросъседство върви бавно, а съвместната българо-македонска Комисия по историческите и образователните въпроси не е постигнала нищо в работата си

Решението на спора между България и Република Северна Македония е на политиците. На историците не трябва да се оставя да бъдат водещи в политиката, защото политиката е отговорност на правителствата. Това заявява служебният премиер Стефан Янев в интервю за информационната агенция МИА, цитирано от БТА. То е дадено часове преди пристигането на македонския премиер Зоран Заев в София.

Янев каза за МИА, че е необходимо двете правителства да седнат и прагматично да разговарят какво може да се направи, за да се постигне решение.

„Историците са хора на науката. Според мене хората на науката трябва да се занимават само с наука, да си доказват тезите и, разбира се, на базата на факти и доказателства, с необходимата сериозност и отговорност. Но те не бива да бъдат оставяни да бъдат водещи по отношение на политиката, защото политиката е отговорност на правителствата. Политиката е отговорност на изпълнителната власт, която отговаря за нуждите на гражданите. Нуждите на гражданите се определят чрез гласуване на съответните избори, тоест решението на този въпрос е в политическия живот и на правителствата на двете държави“, каза Янев за МИА.

Агенцията посочва, че според него изпълнението на Договора за добросъседство върви бавно, а съвместната българо-македонска Комисия по историческите и образователните въпроси не е постигнала нищо в работата си.

„Да, казахме, че тази Комисия трябва да постигне нещо, но е очевидно, че тя не направи нищо. Това беше ясно още през първата, втората година. Трябва ли да чакаме още пет години тази комисия да постигне нещо? Според мене това не е реално“, каза Янев в интервюто за МИА.

Той подчертава, че се радва, че днес ще приеме премиера Зоран Заев и те ще могат да се видят „като приятели, като съседи и като братя“ и да говорят за нещата, които зависят от тях.

„Затова моят призив, радвам се, че господин Заев ще бъде утре наш гост, е точно за това. Правителствата да седнат и прагматично да разговарят какво може да се направи, защото, както вече казах, при цялата добронамереност, която беше изразена при подписването на Договора за добросъседство през 2017 г., очевидно е, че той не се прилага. Ето вече четвърта година, откакто е подписан и нямаме никакъв напредък“, каза премиерът Янев за МИА.

Подобни статии

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен Гечев от...

Още в катергорията

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен...

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти...