Стефан Янев с доказателства: Аз потвърждавам, че чух от медиите, че съм подслушван

Не можем да говорим за „черни списъци“ на фирми свързани със санкционираните. Всеки държавен ръководител, който си позволи да работи с тези фирми, ще си понесе санкциите, като тук не мога да говоря задължително за уволнение, посочи Янев

Аз потвърждавам, че чух от медиите, че съм подслушван“ – това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред Цветанка Ризова в „Лице в Лице“ на въпрос дали потвърждавава думите си, че е бил подслушван. 

 

И уточни: „По-скоро имам усещането, че съм бил подслушван. Не мога да говоря в детайли за размера на подслушванията, защото не съм запознат с детайлите“.

 

Стефан Янев коментира още темата за подслушването:

 

„Цялото политическо говорене по темата за подслушването и исканията за още доказателства няма как да се случат. Ако аз утре дам доказателства за незаконно подслушване, веднага попадам под ударите на закона. Моят призив винаги е бил да бъдем по-обрани по темата за класифицираната информация. Аз потвърждавам, че чух от медиите, че съм бил подслушван. По-скоро имам усещането, че съм бил подслушван. Не мога да говоря в детайли за размера на подслушванията, защото не съм запознат с детайлите“, разкри служебният министър-председател.

 

„Съветът по сигурността свиках по една причина – неговата функционалност и дефицита на неговото действие преди служебното правителство. Съветът по сигурността се свиква по решение на премиера и ако има нужда, но Секретариатът по сигурността трябва да заседава задължително на всеки три месеца и да следи обстановката в страната и извън нея. С неговите анализи трябва да се взимат правилните и точни решения за овладяване на дадена криза. Такъв Секретариат никога не е създаван от предишните управляващи“, разказа още каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ служебният премиер Стефан Янев по повод свикания днес Съвет по сигурността.

Другият повод да свикаме Съвета по сигурността бяха санкциите по закона „Магнитски“. Още в петък взехме решение да предпазим държавни и общински фирми от евентуални санкции. Санкциониращият режим работи на принципа на следне на банковите транзакции. Ако има транзакция към държавна фирма, тя веднага може да попадне под ударите на закона „Магнитски“. Надяваме се да предотвратим всякакви санкции за държавни и общински фирми. Това ни е задължение като изпълнителната власт. Ако физическо лице иска да има бизнес с Васил Божков или Делян Пеевски, ние не можем да му попречим и да го санкционираме, но можем да предпазим от ударите държавните фирми. Това е решение на Министерски съвет, а не е законодателен акт. Не можем да говорим за „черни списъци“ на фирми свързани със санкционираните. Тези фирми са извадени от Търговския регистър и НАП. Така улесняваме хората. Всеки държавен ръководител, който си позволи да работи с тези фирми, ще си понесе санкциите, като тук не мога да говоря задължително за уволнение. Не знам лицето, за което се казва, че е политически лидер и е бил подкупван. Предположения има много, но аз няма как да ги кажа“, заяви Янев.

В друга европейска държава не е имало подобен вид и толкова големи санкции. Ние сме тъжни шампиони в това отношение и аз питам – защо допуснахме да има такава корупция в България? Службите за сигурност, разследващите и обвинителите явно не са работили ефективно по цялата верига. Това оставя едно усещане в българския народ, че липсва законност и правов ред. Гражданското общество също трябва да даде своя дан. Изненадахме ли се, когато от чужбина ни казаха, че корупцията вече е станала пандемична. Всички органи в държавата трябва да си свършат работата честно и почтено пред очите на всички граждани. Аз като гражданин искам да се случи това, защото моите правомощия като служебен премиер имат лимит“, обяви служебният премиер.

Смяната на хора в администрацията е свързана точно с почтеността. Ние заявихме това още при представянето си от президента Радев. Заинтересувал съм се от случая на Румен Спецов. В момента тече проверка и не искам да коментирам детайлите. Той ми е казал една реплика – „Не се притеснявам от нищо“. Нека да изчакаме органите да си свършат работата. Нито г-н Спецов, нито някой от новозначените не е в ролята на свещена крава. Който не работи в интересите на хората на държавата, ще бъде сменен веднага. Говори се, че ние овладяваме службите и държавата. Тази тема се повдига от хора, които наистина са си мислели, че са овладяли държавата. За мен ние освобождаваме държавата от подобен род зависимости“, категоричен бе Янев.

 

Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собствени проблеми, каза още Янев  по повод американските санкции по закона „Магнитски“ за 64 фирми, свързани с Делян Пеевски и Васил Божков.

„Явно е, че цялата наша система не е работила ефективно към момента. Това е една от причините за усещането, което има у българските граждани за липса на справедливост. Можем да правим анализ с елементи на цялата верига – кой и защо не си е свършил работата. Това не е работа на служебното правителство, а на гражданското общество и на Народното събрание, което трябва да прецени има ли нужда от промяна“, подчерта той.

И отбеляза, че „някои се чувстват в „черен списък“, а не се притесняват от това, че корупцията е ендемична“.

В тази връзка Янев подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Пеевски и Божков, а Министерският съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции. Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

Подобни статии

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за да може...

Още в катергорията

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за...

КПКОНПИ и ДАНС погнаха кмета на Враца заради новите тролейбуси

Съвместен екип на антикорупционната комисия, МВР и ДАНС влязоха...

Убиха българин при стрелба в Дания

Българина на 17 години е бил убит при стрелба...