Стойчо Кацаров: Здравната система и без COVID се нуждае от промяна

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, са резултат както от недоброто състояние на здравната система, така и от лошото управление на кризата. Това подчерта по време на отчета на служебното правителство министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Здравната система и без COVID се нуждае от промяна, може да работи много по-добре, отколкото работи в момента – въпросът не е само на пари, въпросът е на организация“, категоричен беше той.

Министърът отбеляза, че не е заварил нито организирано и проведено биологично проучване, нито общ план за диагностика и лечение на болестта, а логистиката на снабдяване с ваксини и приоритетите при поставянето им са били лоши. Така след направените промени за месец са били имунизирани около 400 000 възрастни хора – което е почти колкото общата бройка от началото на годината в тази възрастова група.

Възложени са изготвянето на проучвания, включително анализ на смъртността и причините за нея, а също и дейността на всички медицински структури. „Рискът от нова вълна есента продължава да съществува“, подчерта Кацаров.

Междувременно, обаче, има вероятност още в близките дни България да се върне в „зелената зона“ според критериите на ЕС. Организират се и допълнителни бройки за експерти от РЗИ по границата с цел да се гарантира спокойното протичане на туристическия сезон.

Подобни статии

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за разговори с...

Още в катергорията

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за...

Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои...

От днес Анжел Вагенщайн – Джеки, вече е в стотната си година

Големият сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн вчера навърши...