Унгария разкри терористичен план за Евро 2020

Арестуваният в град Кечкемет е бил 21-годишен унгарец, студент в университета в Будапеща, описан като „най-обикновен човек“

Унгария разкри план за терористична атака по време на предстоящото европейско първенство по футбол (11 юни – 11 юли). От антитерористичния отдел на унгарската полиция съобщиха, че са задържали мъж, който се е представил за ислямист и е признал, че обмислял терористичен акт срещу значими обекти, включително и стадион „Пушкаш Арена“. На него трябва да се изиграят четири мача от Евро 2020: Унгария – Португалия, Унгария – Франция, Португалия – Франция и един 1/8-финал.

Арестуваният в град Кечкемет е бил 21-годишен унгарец, студент в университета в Будапеща, описан като „най-обикновен човек“.

Началникът на антитерористичния отдел на националната полиция Янош Хайду заяви пред медиите, че мъжът е заявил, че е ислямист, като е ползвал активно сайтове, свързани с групировката „Ислямска държава“, на които е имало инструкции за терористични атаки. От полицията съобщиха още, че задържаният е трябвало да направи самоделна бомба и да я използва по време на скорошно масово събитие в Будапеща или друго място в Унгария. Имало е и вариант той да се вреже с автомобил в тълпа от хора. Според в. „Маджар Немзет“ основната мишена била именно стадион „Пушкаш Арена“.

Съдът вече разпореди мъжът да остане в предварителния арест. Бетина Баголи, говорител на прокуратурата в Будапеща, откъдето е издадена заповедта за арест на заподозрения, засега не потвърждава, че терористът е целял да извърши атаката именно на националния стадион.

Източник: epicenter.bg

Снимка: Zoltán Mihádák/MTI

Подобни статии

Жената на Ел Чапо влиза в затвора

Ема Коронел Аиспуро е била млада тийнейджърка, когато се е омъжила...

Още в катергорията

Жената на Ел Чапо влиза в затвора

Ема Коронел Аиспуро е била млада тийнейджърка, когато се...

Трима души загинаха, а осем бяха ранени при стрелба в гимназия в САЩ

Нападателят е използвал полуавтоматично оръжие Трима ученици бяха убити, а...

Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу Covid-19 в Германия

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска...