Ядките на тези плодове могат да ви убият

Ядките от костилките на тези плодове съдържат опасни вещества

Много хора, особено децата, ядат ядките в костилките на някои плодове, като например кайсия и праскова, без да знаят за тяхната опасност – те съдържат отровна циановодородна киселина, предава actualno.com.

Д-р Мохамад Ихаб Фуад, ръководител на отдела по биологията в Националния изследователски център в Египет, каза пред Al Arabiya, че ядките на някои плодове съдържат безцветна и прозрачна течност, наречена циановодородна киселина.

Бадеми и ябълки

Според него семките на ябълките и бадемовите ядки, особено горчивите бадеми, съдържат голямо количество циановодородна киселина (циановодород, HCN). Той също така съобщи, че циановодородната киселина присъства в семките на сливи, праскови и кайсии. Ако ядките имат характерна горчива миризма или вкус, това предполага, че яденето им ще предизвика болки в корема и дори отравяне.

Смъртоносна опасност

Британската агенция по хранителни стандарти предупреди, че 100 грама кайсиеви ядки са достатъчни, за да убият човек за секунди. Според д-р Фуад, 40 грама изядени ядки от горчив бадем могат да доведат до тежко отравяне с по-нататъшна хоспитализация.

Той добави, че под въздействието на влагата циановодородната киселина се отделя от кайсиевите или бадемовите ядки, причинявайки тежко отравяне. Хората са изложени на голям риск, когато ядат ядките, тъй като суровите кайсиеви и бадемови ядки съдържат вещество, което след усвояване се превръща в силно токсичен циановодород. Отравянето може да се избегне само ако те са термично обработени.

Според д-р Фуад смъртоносната доза циановодородна киселина е 0,24-0,97 mg/литър кръв. Европейската агенция за безопасност на храните препоръчва не повече от 1/2 кайсиеви ядки на ден въз основа на тест за цианид, който не трябва да надвишава 0,5-3,5 mg/kg телесно тегло.

 

Подобни статии

Още в катергорията

Времето днес 14.06.2021

Днес над по-голямата част от западната половина от страната...

Хороскоп за 14.06.2021

Овен Днес Овните не само може, но и трябва да...