25 фирми, взели 200 млн. лв. аванс, не се явили на среща с министър Комитова

25 фирми подизпълнители са получили авансово близо 200 млн. лв. от дружеството „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа, обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, предаде БНР

До момента обаче е укрепен само един обект – свлачището на пътя за Рилския манастир, а срокът на сключените договори е до края на годината.

Проверка на регионалното министерство е показала, че договорите са сключени единствено за проектиране, наем на техника и доставка на материали, но обектите са без разрешение за строеж.

„Тези 25 фирми са много далече от крайната задача, която им е била поставена. В техните договори няма задача за строителство. Ние бяхме изумени, че едни държавни средства с министерско постановление – представляват публичен ресурс, после постъпват в АПИ, после отиват в „Автомагистрали“ – публичен ресурс, и изведнъж като се разпределят на 25 фирми, се превръщат за една нощ в търговска тайна“, каза министър Комитова

Нито една от фирмите, получили средствата, не се е явила на насрочената вчера от министъра среща, за да предостави повече информация за дейността си, допълни Виолета Комитова.

Тя уточни, че резултатите от направената проверка ще бъдат предоставени на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и НАП.

Миналата седмица министър Комитова освободи ръководството на Пътната агенция именно с аргумента за извършени авансови плащания за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж.

Подобни статии

Още в катергорията