The Washington Post: Българският лидер на битка с корупцията

Авторитетното американско издание разказва как служебният министър-председател на България Стефан Янев призова за обединяване на националните усилия за отстраняване на вкоренилата се ендемична корупция

Авторитетният американски вестник The Washington Post публикува статия на „Асошиейтед прес“ за новия български премиер Стефан Янев. В нея се разказва как служебният министър-председател на България призова за обединяване на националните усилия за отстраняване на вкоренилата се ендемична корупция.

Янев говори на заседание на Съвета по сигурността към правителство, което той свика в понеделник, 7 юни, за да обсъди нови политики за борба с корупцията след санкциите на правителството на САЩ срещу български държавни служители и бизнесмени за техния ”изключителен принос” в корупцията.

Наложени са и санкции на 64 юридически лица, за които се твърди, че са свързани с тях, като Вашингтон заяви, че този ход е най-мащабното действие на САЩ до момента, насочено срещу корупцията.

Санкциите срещу българите и компаниите ефективно им пречат да имат достъп до финансовата система на САЩ, замразяват техните американски активи и забраняват на Америка да правят бизнес с тях.

Янев заяви, че българското правителство ще се опита да сведе до минимум възможните политически и икономически рискове за страната от санкциите на САЩ.

„Трябва да защитим държавните компании от налагането на финансови санкции. За тази цел трябва да предотвратим банкови транзакции с тези разследвани лица, за да не бъдат блокирани бизнеси и държавни компании“, каза Янев.

Той обаче призна, че санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България има дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последиците от това вече излизат извън границите на страната.

България, член на Европейския съюз и НАТО, е многократно порицавана от западните си партньори, че не успява ефективно да се бори с корупцията. Transparency International, организацията, която следи корупцията по света, обяви България за най-корумпираната държава в 27-членния ЕС.

Янев заяви, че корумпираната среда в България не само унищожава международния авторитет на страната, но и подкопава нейната политическа система и основите на нейната демокрация, правейки я нефункционална и неефективна.

„Няма начин да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика или функционираща социална система, без да решаваме основните проблеми с корупцията“, каза той.

Служебното правителство, назначено след парламентарните избори през април, доведе до поредица от разкрития за предполагаема корупция, включваща предишното правителство на експремиера Бойко Борисов.

Източник: Лупа.бг

Подобни статии

Продължават експертните преговори, инициирани от „Има такъв народ“

Втори кръг от експертните преговори, инициирани от партията „Има такъв народ“,...

Още в катергорията

Продължават експертните преговори, инициирани от „Има такъв народ“

Втори кръг от експертните преговори, инициирани от партията „Има...

Депутатите обсъждат дали да заседават всяка седмица

Председателят на парламента Ива Митева е поставила въпроса как...

Италия е новият шампион на Европа след драма с дузпи

Италианският национален отбор се наложи над Англия след изпълнение...