WhatsApp и личните данни: какво знае приложението за нас

През януари от WhatsApp обявиха, че променят условията за ползване. Много от потребителите се притесниха, че личната им информация няма да е достатъчно добре защитена. Какво точно знае WhatsApp за нас?

От началото на годината много от потребителите на WhatsApp се чувстват несигурни. Новообявените условия за ползване на приложението будят сериозни притеснения, че личните им данни и споделяната от тях информация не са достатъчно добре защитени. Затова много от тях решиха да се прехвърлят към други платформи, например Signal. Същевремнно пък от WhatsApp, който е собственост на Фейсбук, отложиха актуализацията на приложението.

Каква е целта на новите правила?

За да си върне доверието на потребителите, WhatsApp стартира нова рекламна кампания в Германия и Великобритания. Посланието е еднозначно: WhatsApp е защитник на личната информация. По данни на WhatsApp, приложението се използва от около 2 милиарда потребители по света. Промените в него целят основно да въведат нова функция, която да позволи на клиентите да комуникират не само със свои приятели и роднини, но и с компании. Така например в WhatsApp ще е възможно да се обърнеш директно към авиокомпанията си и да я попиташ дали полетът ти закъснява. Разширяването на функциите на приложението са възможност за Фейсбук да печели пари от безплатното приложение. Все пак преди седем години компанията на Марк Зукърбърг закупи WhatsApp за 22 милиарда долара.

За да може да вгради новата функция, WhatsApp помоли своите потребители в началото на януари 2021 да се съгласят с нови условия за ползване и нова политика за защита на личните данни. Наред с други неща, ставаше въпрос за прехвърляне на данни към Фейсбук – заради което възникна и страхът, че компанията-майка ще получи огромни бази данни и ще може да ги използва свободно. Платформите Фейсбук и Инстаграм печелят пари с персонализирана реклама – и са спечелили репутацията на „октоподи от данни“ заради детайлното таргетиране на потребителите.

Съдържанието остава заключено

Затова и съобщението на WhatsApp, което вероятно е некоректно формулирано, бе посрещнато с възмущение. Службата по защита на данните в Хамбург дори забрани на Фейсбук да обработва данни от WhatsApp като предпазна мярка. „Тази актуализация не разширява възможностите ни за споделяне на данни с Фейсбук“, казват от WhatsApp в отговор на въпрос на Дойче Веле. От компанията допълват, че съдържанието на чатовете – в това число текстове, снимки и видео – се криптират автоматично, така че само авторът и получателят могат да ги прочетат. В същото време при всяко съобщение се получават и мета данни, които например показват кой на кого кога е изпратил съобщение. В тях попадат и телефонният номер, IP-адресът и известен брой „бисквитки“.

Данните в ЕС са добре защитени

В рубриката за често задавани въпроси на WhatsApp четем, че Фейсбук обработва редица данни, за да „изпълни услуги – например да проведе анализ“. Борбата срещу спам акаунтите също бива улеснена чрез обмен на информация между различните платформи. Говорителка на WhatsApp не пожела да даде по-конкретна информация кои данни се анализират и как.

Данните на потребителите са добре защитени в Европейския съюз, дори и след последната актуализация. „Към момента WhatsApp не споделя лични данни с Фейсбук“, се казва още в „Често задавани въпроси“. Великобритания също продължава да попада в „европейския район“ и след Брекзит. За потребителите извън това пространство обаче се прилагат други условия. WhatsApp дори изрично споменава „показването на подходящи оферти и реклами в продуктите на Фейсбук“ като причина, поради която потребителските данни се предават на компанията-майка.

Нова функция – автоматично триене на съобщения

Същевременно WhatsApp планира да разшири услугите, които предлага. Занапред потребителите ще могат да изпращат съобщения, които да се самоизтриват. Всъщност още от миналата година съществува опцията да въведеш седемдневен срок за изтриване на чат. Конкуренцията също предлага подобни опции: например Signal. Telegram пък предлага подобна възможност само в специални частни канали, които между другото са единствените, които са криптирани. В Threema няма самоизтриващи се съобщения. Скоро обаче до някои съобщения в WhatsApp ще имат достъп и външни лица в Германия. Същото важи и за Signal, Telegram и Threema. Миналата седмица Бундестагът прие законопроект, който дава на тайните служби повече правомощия в така наречения „телекомуникационен мониторинг на източници“. В случай на подозрения в тероризъм например, съобщенията в чата ще могат да бъдат четени с шпионски софтуер, преди да бъдат криптирани за изпращане. Правозащитници, журналисти и други заинтересовани страни остро разкритикуваха плановете.

Автор: Давид Ел, Дойче веле

 

Подобни статии

Над 1000 километра пробег с едно зареждане за 15 минути

Geely загатна за появата на нови батерии Китайската компания Geely Holding Group, която...

Още в катергорията

Над 1000 километра пробег с едно зареждане за 15 минути

Geely загатна за появата на нови батерии Китайската компания Geely Holding...

Марсоходът на НАСА направи мистериозно откритие (СНИМКА)

Ето на какво прилича мистериозният обект: Обект, подобен на купчина...

Учени разработват лекарство, с което можем да живеем 200 години

Учени работят интензивно по ново хапче, което може да добави...