Асен Василев: В бюджета са заложени избори 2 в 1 наесен

Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, посочва министърът на финансите

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавната хазна. Така на пенсиите – 50-те лева, които в момента се раздават на калпак, да са за постоянно.

Това посочи в ефира на БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова Ковид-вълна през есента. Но пък фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г., допълни Василев.

Ако има тежка Ковид-обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, а след като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора, категоричен бе Василев.

В държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева.

Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим, допълни министърът.

С парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща: да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат – има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е – фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, както и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло, обясни финансовият министър и добави, че има проект за геотермална енергия и за около година и половина може да се установи колко такава енергия има и къде е тя.

Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проект за кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа.

Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания – държа да имам свобода, за да работя, аргументира позицията си Асен Василев.

 

Подобни статии

Кадиев: Ако правителството и КЕВР не направят нищо за цените на тока, ще върнат ГЕРБ на власт

Взимайте решения. Иначе ГЕРБ се връща. Борисов вече твърди как ние сме виновни...

Още в катергорията

Кадиев: Ако правителството и КЕВР не направят нищо за цените на тока, ще върнат ГЕРБ на власт

Взимайте решения. Иначе ГЕРБ се връща. Борисов вече твърди как ние...

Слави Трифонов: Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си...

Божидар Томалевски: Промяната минава през възмездие. Иначе няма промяна, а подмяна

Председателят на ПП „Другата България“ нарече абсурден казуса с...