Асен Василев за корпоративния данък: Нито една българска компания няма да попадне в този обхват

Миналата сряда с решение на МС се одобри позиция на България относно желанието на големите държави да наложат данъчна ставка за компании с конкретни обороти.

На неспециализиран език означава, че, ако чужда компания има оборот в България над 750 млн. евро и има активи в над 25% в България, тя ще подлежи на такава ставка, ако и съответната друга държава е приела такава ставка.

Това заяви по време на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев, предаде Novini.bg.

Поводът за извънредния брифинг на служебния финансов министър е изнесената преди това информация от ГЕРБ, че на свое заседание служебното правителство е приело решение, с което корпоративният данък ще скочи с 50%

В България в момента са по-малко от 10 компаниите, които попадат в този обхват. Това са основно чуждите вериги, уточни финансовият министър.

„Иначе ние си оставаме на 10 на сто данък“, отсече Василев.

По думите на министър Василев 139 държави са участвали в процеса, 130 са го подкрепили.

Твърденията на ГЕРБ че корпоративният данък ще се вдигне заради съгласието на служебното правителство с решението на Г-7 да се облагат с 15% световните корпорации, министър Василев определи като пълни глупости.

„Това са целенасочени лъжи. Нито една българска компания няма да попадне в този обхват“, увери той.

„Този процес върви от поне четири години и ще продължи още толкова. Той трябва да бъде одобрен от ЕК, след което и у нас“, каза още финансовият министър.

По отношение на плана за приемането на еврото у нас, Асен Василев заяви: „Указания вече могат да се видят в Плана за еврото, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Този план бил чисто технически, оттук-нататък има един месец за обсъждане, заяви той.

На въпрос за лихвите и депозитите, Василев обясни, че ще преминат в евро по съответните ставки.

Т.нар. „двойно обращение“ в търговските вериги ще бъде един месец, уточни още той. След това има период, в който валутите могат да се обменят в банка. Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. включително, левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. След изтичането на този един месец, еврото ще стане единственото законно платежно средство в България.

Курсът на еврото е закован, се казва още в Плана. Не се очаква въвеждането на еврото да генерира инфлация у нас, обясни още Василев.

Крайното решение за приемане на еврото като законна валута у нас ще бъде решение на редовното правителство и на парламента. Това е процедура, която изисква промяна в 15, 20 закона, каза министърът.

Специално за „Хемус” – платили сме 71% от цената на магистралата, а сме получили 5% завършеност на пътя. Мисля, че с останалите 65 процента разплатени, можем да работим тази и следващата година.

Въпреки това в „Автомагистрали” сме оставили почти 100 млн. лв., за да сме подсигурени, че няма причина да се спрат каквито и да било плащания. Това е презастраховка, която вероятно не трябваше да бъде направена”, обясни Василев.

Относно другите фирми, които работят с АПИ, финансовият министър обясни, че Агенцията има гласуван бюджет за редовни ремонти малко под 370 млн. лв. След направена проверка по рамкови договори, част от които са изтекли, а друга част са над лимитите, АПИ е възложила дейности за 2 800 000 000 лв.

„Разликата, според тях, може да бъде покрита от приходи от тол таксите. Това е обяснението, което получихме. Към момента са 80 млн. лв. Има договори, които са с лимит 19 млн. лв., а са възложени 188 млн. лв. Има възлагания по договори от 2015 година, които по закона за обществените поръчки вече не може да се възлага по тях. Има най-различни други практики.

В отбраната има договори за следващите три години, които са разплатени на 100%. В транспорта има дейности, които са разплатени на 70-80%. Това е изключително порочна практика, която трябва да спре, защото е лъжа”, смята Василев.

Той посочи, че за „инхаус” процедурите и за рамковите договори няма задължение в закона те да се публикуват. Според финансовия министър точно по този начин са се извършвали представените от него порочни практики.

Подобни статии

Ирина Тенчева и Армиите на Барби поклонниците

#Aко имате тийнейджър в дома си, вече вероятно сте наясно колко...

Още в катергорията