Асен Василев: С актуализацията на бюджета всички пенсионенери ще бъдат извадени от бедност

Има допълнителни разходи за изборите за президент, които трябва да се проведат през октомври. Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори 2 в 1, така че да сме подсигурени и при най-скъпия сценарий за изборите, каза министърът на финансите

На обществен съвет днес ще бъде представена актуализацията на бюджета в детайли. С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, плюс подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост от Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи спрямо това, което е планирано в бюджета за 2021 г.

Срещу тези приоходи в актуализацията планираме допълнителни разходи в размер на малко над 1,8 млрд. лева, като от тях 575 млн. лева са за социални разходи, 430 млн. лева са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лева са за здравеопазване. Има допълнителни разходи за изборите за президент, които трябва да се проведат през октомври. Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори 2 в 1, така че да сме подсигурени и при най-скъпия сценарий за изборите. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Асен Василев, предаде Novini.bg.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври, за 1 септември са заложени 50-те лева добавка. С актуализацията всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност. Ако се приеме предложеният пакет, всички пенсионери ще бъдат над линията на бедността, заяви той.

В тази актуализация няма промени на данъци, уточни финансовият министър.

Проведохме информационни срещи с пет от представените партии в парламента – всички без ДПС, и ги запознахме с параметрите на плана. Дали ще се съобразят с тези мерки, зависи от тях, отбеляза Василев.

Подобни статии

Още в катергорията