Бойко Рашков: Нямам предложение за министерски пост

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков награди полицейски началници, отличили в борбата срещу криминалния вот на 11 юли. Това са дирекциите във Варна, Враца, Пловдив, Кърджали и Хасково.

Сбирката стана повод МВР шефът да опровергае информацията, че ще заеме поста вътрешен министър и в редовното правителство, което евентуално може да се състави от партията на Слави Трифонов.

„Не съм получавал покана за пост от никъде, още по-малко пък ще ставам посланик, а правосъдният министър Янаки Стоилов – съдия в Конституционния съд.

Ако ми предложат, зависи при какви условия и от кого са поставени. Още няма правителство, нека да следим темата, това е важно за цялата страна. Дали ще ми предложат министерски пост, това е работа на политическите сили”, обясни Рашков, предава Lupa.bg.

„Аз за пореден път ще подчертая, че не командвам следствените работи в полицията, това е нередно от гледна точка на закона. Аз съм политическо лице и не мога да се намествам в работата на служители, които по закон са деполитизирани. Над мен е законът и аз се съобразявам”, обясни силовият министър по темата за разпита на Бойко Борисов в Национална полиция.

Както стана ясно по-рано днес, Рашков е изпратил сигнала си срещу Иван Гешев, който ВСС обсъжда миналата седмица, до Националната следствена служба.

„Изпратих част от материалите които министърът на правосъдието внесе във ВСС, който беше отказан да бъде разгледан по същество от Висшия съдебен съвет.

Отделих част от този материал частта за неправомерното публикуване на СРС-та. Има основание с този въпрос да се занимае Националната следствена служба, затова изпратих този материал на зам. главния прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Там има професионалисти, които да кажат дали главният прокурор е извършил престъпление или не, ако отговорът е отрицателен – какви ще са мотивите.

Два закона забраняват разгласяването на данни от СРС”, припомни Бойко Рашков.

Има опоненти по този въпрос дори във ВСС, които, според мен, гледат на този въпрос от ъгъла на защита на Иван Гешев така, както някои прокурори – като окръжният прокурор на Плевен и шефката на Специализираната прокуратура, която има идея да се закрие.

Те бяха след основния щит ВСС в защита на Иван Гешев. Има такава практика във Варненския апелативен съд, в което лизе е признато за виновно за разгласяване на данни от СРС. В чл. 6 от конституцията е написано за равенството между гражданите – значи има осъдено лице по такъв казус, но не ВСС не може дори да се произнесе за Иван Гешев.

Решението на КС, че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор, ние трябва да проверим това как стои в намеренията и познанията това на българската прокуратура.

Дали ще има такъв прокурор, който да образува досъдебно производство срещу главния прокурор на републиката”, попита вътрешният министър.

„На практика Гешев е недосегаем, но юридически не е”, подчерта Рашков.

Тежестта в сигнала пада върху разгласяването на СРС, но има и един абзац за публикуването на данни от комуникация между лица по мобилни устройства.

Те са публикувани избирателно, така че да се внуши, че определени обстоятелства са се случили така, както на Иван Гешев му се иска.

Законосъобразното използване на такива материали изисква както са събрани материалите, така да се представят пред обществото, ако това изобщо е законно.

Представени в подбран ред цели да се представи в неблагоприятна светлина участниците в чата.

Не знам дали Сарафов ще го разследва сам, или ще го възложи на някой прокурор, което е по-вероятно.

По закон има лица, които имат правомощия, ако те кажат, че няма престъпление, трябва да се съгласим с тях. Когато изпратих материала в НСлС имах предвид, че това е Сарафов, но ще обжалвам, ако резултатът е негативен.

На срещата Бойко Рашков награди началници на регионални дирекции, отричили се в борбата с криминалния вот. Почетен медал бе даден и на Щерю Милчев – полицейският началник в Кърджали, който търпял заплахи от Цвета Караянчева, че след изборите няма да е на работа, да не се плаши и все така стабилно да изпълнява служебните си задължения, похвали го Бойко Рашков.

 

Подобни статии

Още в катергорията