Ботьо Ботев и компания изхарчили 336 бона общински пари за кафета и кръстословици

Отделът за борба с корупцията към управата на София, назован гръмко „Вътрешен контрол“, от две години не се предприел нито една проверка за далавери по общините.

Вместо това шестимата му служители, сред които и бившият криминалист Ботьо Ботев, пият кафе, решават судоку и кръстословици, ако въобще стоят в общината.

Въпреки това взимат заплати по 2000 лева плюс ДМС, което е до 50% от основната заплата, и пътуват в командировки за сметка на данъкоплатеца, алармира пред Lupa.bg старейшина от Столичния общински съвет.

Шеф на „Вътрешен контрол“ бе именно Ботьо Ботев, но в началото на 2019-а беше понижен и стана редови служител. Оттогава досега не е проведен конкурс за нов началник на отдела, въпреки че по закон такъв трябва да се свика до три месеца от обезглавяването на дирекцията.

Случайно или не, през тези 2 години на „Вътрешен контрол“ не е възложена нито една проверка, въпреки многобройните медийни публикации за съмнителни обществени поръчки и всякакви безобразия по районните кметства.

Най-често някой от шестимата се появява на „Московска“, пие едно кафе, завърти се да го видят и после си тръгва да си върши лична работа, чуди се общинският съветник.

При заплати по 2000 лева + допълнително материално стимулиране на всеки три месеца в размер на половин заплата излиза, че всеки от тях ни струва 28  бона, а общо шестимата – 168 хиляди лева на година.

Предвид факта, че вече две лета не правят нищо и не са внесли и стотинка в бюджета, равносметката е, че сме закопали 336 000 лева от парите на данъкоплатците за тоя, що клати дърветата.

За капак Столична община заплаща всички пътувания на Ботьо Ботев до Бургас и Варна. Екс криминалистът редовно посещава морските градове, без да има някакъв служебен ангажимент, но предоставя пътни листове за командировки, които му се осребряват, разкри още източникът.

Вероятно държавната службица става още по-примамлива с уточнението, че преди три години дъщерята на Ботьо Ботев получила общински апартамент от район „Триадица“ без да има необходимите точки, твърди информаторът.

„Имотният бонус“ е даден, докато таткото все още бе официален ръководител на „Вътрешен контрол“.

Пикантните новини за безобразията в СОС обаче не свършват дотук – една от служителките в уж борещата се срещу корупцията дирекция, която ще назовем само като Ивелина, която преди време била любовница на бившия кмет на „Дружба“, който я уредил във „Вътрешен контрол“, крие мрачна тайна.

Съпругът й, който работи в дирекция „Обществени поръчки и концесии“ към Столична община, на няколко пъти е уличаван в корупция, има и доклади по темата, но проверяващите мълчат и бездействат.

Източник: Lupa.bg

Подобни статии

Започна заседанието на правителствата на България и РСМ в София

Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка,...

Още в катергорията

Кирил Петков: Напрежението се вдига, но не дрънчи на война

"Няма изключително напрежение относно ситуацията с Украйна. Присъствието на...