Българи напълниха родните курорти

Морските ни курорти се напълниха с туристи, макар и за месец. От средата на юли до средата на август повечето хотели нямат свободни места и са изцяло заети, разказват за “Труд” туроператори.

По-голям е напливът на юг от Слънчев бряг, където по традиция предпочитат да почиват българите. Тенденцията бе същата и през миналото лято, когато общини като Царево дори реализираха ръст, въпреки кризата, породена от пандемията. Именно заради големия интерес към градчетата, курортите и къмпингите от Несебър до Ахтопол и през тази година собствениците на хотели, къщи за гости, каравани и вили вдигнаха цените на офертите си за най-търсените месеци – юли и август, средно с 20 на сто още в началото на сезона, пише “Труд”, като се позовава на представители на туристически агенции.

Това обаче не спира любителите на плажовете по южното Черноморие и в резултат ивиците се напълниха почти “до дупка”. През това лято намирането на свободен шезлонг след 8 сутринта в Поморие, Китен и Несебър е истински ад, разказаха летовници. Ако искаш да събираш тен под чадъра или си с малки деца и това е наложително, ранното ставане е задължително, категорични са препатили почиващи. Резервирането на шезлонгите става още в 6 сутринта, а към 8 евентуално има места само на най-отдалечените места от морето.

В 9 да намерите свободен чадър или шезлонг, място на свободния плаж или къде да паркирате колата си в близост до ивицата е почти мисия невъзможна, категорични са плажуващи в най-предпочитаните южни курорти. Това естествено поражда неприятни ситуации като спорове за чадъри и шезлонги или ранно ставане и спане на плажа с дрехи и хавлии, за да се резервира място за горещите часове през деня. При това цените на шезлонгите именно на най-предпочитаните плажове не бяха намалени, за разлика от предходното лято.

По Северното Черноморие няма подобен проблем с пренаселване на плажовете и има място за всички, желаещи да събират тен до морето. В Слънчев бряг и курортите на север от него и през тази година се намират изгодни оферти за ваканция, при това с намаление от 15-20 на сто в сравнение с миналия летен сезон. Все пак навсякъде по Черноморието сезонът е в разгара си и свободни места в хубавите места за настаняване се откриват все по-трудно. За разлика от други години, когато българите основно почиваха през август, сега всичко е заето още от средата на юли, а свободни места в хотелите има след 8-10 август.

Сред причините за големия интерес към българското Черноморие през тази година е и продължаващата епидемия от COVID-19 в света. Мерките за ограничаване на вируса направиха пътуванията в чужбина по-трудни и по-несигурни, затова и голяма част от българите предпочитат да пътуват или до близки дестинации като Гърция и Турция, или да прекарат ваканцията си на родното море. Все пак трябва да се има предвид, че макар и добър сезонът през това лято се очертава като много кратък, а в националните курорти ситуацията далеч не е толкова цветуща. Част от хотелите не са отворили и през този сезон, а в тези, които работят и сега има свободни места. Трудно се намира и персонал, затова въпреки интереса, част от местата за настаняване или отделни крила на хотелите не работят, обясняват от бизнеса.

Българите са основните туристи на родното море, но все пак освен тях у нас почиват румънци, поляци, чехи и унгарци. Основните чужди туристи през това лято в родните курорти са румънци, които влизат в страната свободно, без изискване за ваксина, антигенен или PCR тест. Затова и северните ни съседи идват у нас не само за дълги летни ваканции, но и за няколко уикенд почивки през сезона. Повечето от тях предпочитат да пътуват със собствени коли и да се настаняват индивидуално, но не липсват и организирани автобуси. Сред другите чужди гости, чиято реч може да се чуе по Черноморието, са поляци, чехи и унгарци. Германци почти няма, а англичани и ирландци липсват напълно, след като страните им бяха включени в “червения списък” от българското здравно министерство и те не се допускат у нас дори с тест или ваксина.

Руските туристи, които пристигат в България през това лято, са основно собственици на апартаменти по морето или техни близки, които идват с редовните самолетни линии, тъй като чартърните полети бяха спрени още през май и така и не бяха възобновени. Украинските гости също са по-малко през това лято и пристигат у нас основно със собствен транспорт или автобуси. Заради липсата на туристи от традиционните им пазари като Германия или Великобритания хотели по морето, които преди години работиха само с чужди туристи и се продаваха чрез международни туроператори на принципа “пълно -празно” (резервира се цялата база, независимо колко ваканции на туристи се продадат), вече се предлагат и за български гости. Освен сънародниците ни, които живеят у нас постоянно, сред другата основна група туристи по морето са и българите, живеещи зад граница и техните семейства.

Подобни статии

Още в катергорията

Превозвачи: Ако постигнем договорка със социалния министър, няма да има протест

Превозвачите излизат на протест утре заради неизплатени помощи за...

Любомир Дацов: Не съм почитател на намеса на правителството в бизнеса

В следващите няколко месеца цените на енергията ще намалеят,...