„Българско лято“ пита ЦИК – защо ще се гласува в частни домове, автосервизи и кръчми?

При проверка в официалния списък на избирателните секции в ЦИК, от „Българско лято“ са установили наличието на множество секции, разположени в частни къщи, барчета, кръчми и всякакви далеч от приемливото локации

Справка на Actualno.com потвърди, че има секция в автосервиз в Гълъбово.

„Част от изброените секции са с много по-малко регистрирани избиратели от необходимият по ИК минимум от 20 души – включително и с по ЕДИН човек, казват от „Българско лято“.

В списъците виждаме и множество секции в частни домове, автосервизи или заведения, като „бивша училищна барака“ или „магазинче-барче при Крум“ и то при наличието на общински и дрържавни сгради като читалища, училища и т.н., добавят от „Българско лято“.

Това повдига въпроса кой и защо е избрал тези секции да се направят тенденциозно в домовете на конкретни личности и как ЦИК ще гарантира за реда, охраната и тайната на вота в тези секции – задължителни условия за провеждането на честни избори, питат от „Българско лято“.

И още въпроси:

Наистина ли искаме да избираме следващия парламент в кръчми и автосервизи?

Случайно ли е, че тези „подозрителни“ секции са предимно в смесените райони като Ардино, Джебел, Кърджали, Кирково, Момчилград, задават въпрос от „Българско лято“. Ще бъде ли в тях изборният процес безпристрастен?“, питат от „Българско лято“ и посочват какво са изпратили до ЦИК по официалния ред:

1. Защо в списъка, качен на сайта на ЦИК има секции с по-малко от 10 избиратели, включително и такива с 1 (ЕДИН) избирател? Каква е причината броят избиратели да не отговаря на разпоредбите на чл. 9 на Изборния кодекс?

2. Ще успее ли ЦИК, респективно РИК, да гарантират безпристрастност на изборния процес в секциите в частни имоти и домове? Приемливо ли е за ЦИК в официалните документи да фигурират секции в „частна къща на Илхан Местан”, „частна къща на Исмаил Сюлейман”, „сграда № 68 /бивш шив. цех/ собственост на Юлиан Алчев”, „частна сграда на ул.“Извън регулация“ № 6” и т.н?

3. На какво се дължи съсредоточаването на подобни секции основно в някои общини, като Ардино, Джебел, Кърджали, Кирково, Момчилград?

4. Как и по какъв начин ЦИК смята да осигури охраната на изборните книжа и машини в частните домове със служители от МВР, както и да направи охранителното обследване? Как ще се гарантира тайната на вота на гласуващите в такива секции, като се спазва изискването, секционната комисия да бъде най-малко на 3 метра от гласуващия и къде ще е помещението за гласуване в тях?

5. ЦИК счита ли секции в сгради с по-специфично предназначение, като автобусни спирки, механи, автосервизи и т.н. за отговарящи на условията на чл. 8 от Изборния кодекс, а именно като „подходящи помещения” за провеждане на избори?

6. На какво основание българските граждани, намиращи се в отпуск в чужбина по време на изборния ден, могат да гласуват в СИК в чужбина, без да са заявили това предварително по надлежния ред?

От партията припомнят, че в чл. 3 на Изборния кодекс все още фигурира формулировката, че „гласуването е задължително”, което е показателно, че в последните години се правят промени „на парче” и без цялостна визия.

От „Българско лято“ посочват, че поемат ангажимент в следващото Народното събрание да предложат редица промени в Изборния кодекс, като например при наличие на сгради държавна или общинска собственост, в дадено населено място, секции да бъдат образувани в тях, а не в частни сгради.

Снимка: ПП “Българско лято”

Подобни статии

Окръжна прокуратура Варна образува досъдебно производство за хакерските атаки срещу сайта “Афера”

В началото на месеца сайтът „Афера“ на разследващата журналистка Веселина Томова...

Още в катергорията

Започна разтоварването на Вера Су

Операцията ще продължи 3, 4 дни Разтоварването на заседналия на...