Васил Божков: Борисов ще се сгромоляса рязко от власт. В неделя българският народ трябва да излезе и гласува

Надявам се да сме първа или втора политическа сила. Това каза създателят на „Българско лято“ Васил Божков в интервю на Мартин Карбовски

Божков призова българският народ да излезе в неделя и да гласува. Според него бъдещето на България зависи от това какъв ще е състава на парламента и дали партиите ще се разберат за съставяне на правителство. „В предишния парламент не се разбраха за кокала – за това всички отиват в политиката, с изключение на нас“, каза Васил Божков.

Той не вижда принципни позиции, по които партиите да направят коалиция в следващия парламент. Мая Манолова и ДБ отсега делят министерските места и правят коалиции, все едно са спечелили изборите, коментира Божков и добави, че няма общи точки на идейна или програмна основа между партиите, а кой колко ще успее да се облагодетелства. Въпреки това Божков се надява бъдещият парламент да не повтори съдбата на предишния и да състави правителство на принципна основа.

Борисов ще се сгромоляса рязко от власт, но все още има подръжници – това са всички хора, които са си изкарвали хляба, участвайки в грабежа на държавата. Това, че са събрали някаква тълпа, която поддържа Бойко, не значи, че той ще спечели изборите. Така Божков отговори на въпрос как ще коментира тълпите, които посрещат Борисов на мероприятията на ГЕРБ.

„Българско лято“ може да подкрепя единствено партийни позиции, които съвпадат с техните, подчерта Божков. Той вижда в ИТН близък идеен партньор за коалиране, но няма доверие, че партията на Слави ще си изпълнява идеите.

„Демократична България“ не е българска партия, те са проамериканска партия, спонсорира се от фондация „Америка за България“, заяви Божков.

Ние искаме България за българи. Ние служим на българския народ, подчерта Божков.

По отношение срещата на Борисов с Ердоган, създателят на „Българско лято“ коментира: Това е унизително. Борисов се държи като плазмодий. Какво прави в Турция предизборно? Ходи да проси политическо убежище да след изборите ли? Първо ходи да се моли на американците да не го включват в списъка Магнитски – те са му задължени, може би, сега отиде да се крие при Ердоган. Това е унизително за всеки един български политик. Страхът е голяма сила. А и той какъв политик е вече?

Според Божков, ако се следва математическия модел, „Българско лято“ трябва да влезе в парламента, тъй като при предишните избори социолозите да прогнозирали 0,8%, а партията му е взела реални 3 на сто. Сега прогнозират 3,1% – значи трябва да вземе около 15 на сто.

Вижте целият разговор на Васил Божков с Мартин Карбовски:

 

Подобни статии

Настимир Ананиев: А почтена ли е Татяна Дончева?

Кирил Пeткoв, и Aceн Вacилeв пoкaзaхa нoв вид лидeрcтвo в пoлитикaтa....

Още в катергорията

Настимир Ананиев: А почтена ли е Татяна Дончева?

Кирил Пeткoв, и Aceн Вacилeв пoкaзaхa нoв вид лидeрcтвo...

Елена Йончева: България губи 11 млрд. евро всяка година заради корупцията

Според нея е важно в следващото правителство, което дойде...

Проф. Коста Костов: Епидемията ни отне здравия разум и още търсим трюфели там, където не растат

Ваксините не оправдаха напълно оптимистичните ни очаквания, защото не...