Весислава Танчева: Все по-малка е вероятността ГЕРБ да се върнат на бял кон

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство“ – заяви Весислава Танчева – експерт по политически комуникации.

„В снимката на деня, метафорично казано, единствено ДПС не гледа в общата посока. ДПС като че ли сред приоритетите си не поставят дълбока реформа в съдебната система или поне онова, което те наричат тяхната интерпретация на дълбоката реформа, общо взето включва Лозан Панов да бъде по някакъв начин наказан, грубо казано“, коментира Весислава Танчева.

Според нея ситуацията по отношение на ДПС в известен смисъл е иронична – те са поканени на преговорите заради очакванията на избирателите за национално отговорни разговори.

ДБ и БСП са си написали домашното, посочи Танчева. Вероятно ще се намери начин трите т.нар. протестни партии да намерят повече допирни точки, отколкото с тях има БСП например. Една част от дълбоките реформи обаче изискват конституционно мнозинство, което вече изисква и преговори и с ДПС, поясни специалистът по комуникации.

„От комуникационна гледна точка последните два месеца от съществуването на партия ГЕРБ за мен са абсолютно катастрофални“, подчерта Весислава Танчева.

„Грубостта в поведението на лидерите им и упоритото повтаряне на несъстоятелни опорни точки, независимо от това от чия уста излизат. Ако продължават в същия дух, вероятността да се върнат на бял кон начело с лидера си, е все по-малко възможна. Защото все повече хора ги разпознават не просто като лошото момче на терена, като кварталния бандит, а като – „о, ужас, как сме допуснали това 12 години на власт“.

„Хората не си дават сметка как точно работи политиката, как работи демокрацията, как работи демократичната държава. Последните 12 години не им дават пример в това отношение“, заяви още Танчева в предаването „Преди всички“.

Разковничето за диалог е в това, което е полезно за обществото, то обаче не може да се случи днес, смята тя.

Трябва да се извършат онези неща, които носят негативен ефект – дълбоките реформи, за да може промените да бъдат факт не след 5 поколения, подчерта Танчева.

„Управляващите коалиции ще трябва да се натоварят с отговорността да свършат неща, които най-вероятно избирателите им няма да харесат.“

Популизмът неизбежно ще си пробие път в този парламент, отбеляза още Весислава Танчева. Тя е категорична, че никой не е свалил от дневния ред още едни избори.

„Не смятам, че изборите са страшна прокоба. Демокрацията през избори изкристализира процесите и изважда големите проблеми вътре в партиите.“

Източник: БНР

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...