ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Шумен протест, искащ оставката на Гешев, съпътства Пленума на ВСС

След заседание, продължило над 6 часа, Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

Дебатите между членовете на ВСС бяха дали правосъдният министър Янаки Стоилов има правомощия да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор. В основата на искането на Стоилов е сигнал от колегата му – вътрешния министър Бойко Рашков. Според Рашков главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията на прокуратурата в президентството, след която започнаха и протестите миналата година:

„Разгласяване на данни от досъдебни производства, което представлява нарушение на член 32 и 33 от Закона за специалните разузнавателни средства. На 28 януари 2020 година по разпореждане на Иван Гешев са публикувани извадки от постановление и звукозаписи, придобити чрез СРС на разговор между президента и командващия Военновъздушните сили. На 14 юли 2020 година по разпореждане на Иван Гешев прокуратурата е оповестила данни, придобити чрез СРС по  отношение на други лица“.

Главният прокурор определи сигнала като „юридическо нищо“, в което липсват факти, а има само интерпретации. Гешев допълни:

„За пръв път бяха повдигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство и действащ зам.-министър, както и – тук е моментът да уточня, това, което каза господин Стоилов, използвам на европейския термин „замразени средства“ – активи за около 3 милиарда лева, което също е безпрецедентно за новата ни история. Дали тези активи, на господин професор Стоилов му е много ясно, са отнети е проблем на българския съд, господин Стоилов, и на работата на КПКОНПИ“.

По-рано министър Стоилов определи заседанието като лично изпитание и тест за самостоятелност на ВСС:

„Данните, фактите са ясни. И за мен колкото по-бързо и по-ясно приключи тази процедура, е по-добре, тъй като тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата, не трябва да създава впечатление за някакво протакане на нещата с оглед на други политически развития. Така че, според мен, всичко, което е представено, трябва да бъде аргументирано и по него трябва да има произнасяне“.

За първи път ВСС – „правителството на съдебната власт“, обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система – при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Миналия петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници – мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Светкавичната реакция на обвинител номер едно – чрез говорителя му Сийка Милева, беше, че това е политически акт и пиар:

„В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. От тук нататък компетентен е ВСС“.

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Обсъждането е точка първа в дневния ред, а прогнозите са искането да не събере подкрепа. И въпреки това, според автора му – вътрешният министър Бойко Рашков, то не е удар във въздуха, а:

„Удар в полза на демократичното устройство в нашата страна, който смятам, че ще остави следа и ще предизвика промени, които ще докарат държавата на едно по-високо ниво в нейното демократично устройство“.

Същевременно от Гражданско движение БОЕЦ организираха протест пред Висшия съдебен съвет, който към 15 ч. все още продължава.

Те дойдоха с плакати, на които се четеше „Оставка“ и „Гешев е позор“. Пред сградата на ВСС посрещнаха с аплодисменти правосъдния министър Стоилов, внесъл за разглеждане искането за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор.

Протестиращите гледат заседанието на ВСС онлайн и освиркват изказването на обвинител номер едно. Недоволните поискаха представител на ВСС да слезе пред сградата, за да му връчат исканията си към Иван Гешев.

По-рано протестиращите блокираха движението по ул. „Екзарх Йосиф“, което и към момента остава затруднено.

Снимка: БГНЕС

От БОЕЦ обявиха, че внасят над 8 хиляди подписа във Висшия съдебен съвет с искане за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

„Искам все пак да има прозрачност в съдебната система и да не се допускат чадърите над министри, над хора от властта“;

„Макар и да не вярвам, че сега ще гласуват оставката на Гешев, защото те са си го избрали, този човек не трябва да го оставяме да бъде до 2025 година главен прокурор, защото за тези още 4-5 години всичко, което досега те не са направили законно – всички схеми, които са налице, още са незаконни и прикрити, те ще успеят да си ги направят законни и след 2025 г. вече няма да има за какво да ги пипнат. Затова веднага Гешев трябва да бъде премахнат и да бъде сложен друг човек“;

„Тук съм, защото искаме незабавната оставка на Иван Гешев, също така реформа във ВСС, защото там има изключително много политически зависимости и това не може да гарантира разделянето на властите“, казаха пред БНР участници в протеста.

По-рано протестиращите залепиха върху сградата на ВСС лепенка, че това е „офис на Пеевски“.

Георги Георгиев от БОЕЦ обясни:

„Написали сме „офис на Пеевски“, за да легализираме статута на тази сграда към момента, който статут се дава от т.нар. „чугунено мнозинство“ на мафията, което си избра Гешев по нареждане на Пеевски. Затова слагаме и табелата „Офис на Пеевски“.

Снимка: БГНЕСИзточник: БНР

Снимки: БНР

Подобни статии

Времето – 28 май 2022 г.

През деня, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт, въздушната маса...

Още в катергорията

Времето – 28 май 2022 г.

През деня, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт,...

168 души заразени в последните 24 часа с COVID, 11 са починали

168 души са заразените в последните 24 часа с COVID,...

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...