Георги Кадиев: БСП е против затварянето на Марица Изток

„В момента не е хубаво да се занимаваме със себе си вътре в БСП, защото по-важното е да се види дали ще има правителство. В момента най-важното е начинът, по който ще се проведат преговорите с ИТН. Ако ние не го подкрепим – има два варианта – подкрепа от ДПС, или ще отидем на нови избори. Това е проста математика”. Това заяви Георги Кадиев пред БНТ.

По думите му изискването на левицата е да подпише споразумение за подкрепа, в което да има конкретика и да няма импровизации, както се е случило с идеи като приватизацията на ББР, появили се след изборите и оповестени в социалните мрежи.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Той уточни, че предстоят преговори по сектори с експертните групи на двете страни. Кадиев припомни, че на групата за преговори е даден мандат от Националния съвет на БСП, а след тях следва органът на партията е да се събере отново, за да реши какво да прави оттам нататък.  „Преговорите трябва да бъдат публични.

„Всеки, който натисне копчето за правителство, става част от отговорността. Така както всеки, който натисна копчето за Пеевски стана част от отговорността какво той ще прави в ДАНС. Ако те държат толкова много да са техни министрите, нека да бъдат техни. Но това, което трябва да изясним – дали ще бъдем партньори, или не”, смята Кадиев. По мнението му БСП гледа към ИТН като към партньори, но има и червени линии в преговорите.

“Корнелия Нинова бе на посещение в Стара Загора и имаме общо мнение, че искаме да запазим работните места в комплекса “Марица-Изток”.

Те предвиждат “4 технологични парка” там, които дори не знам какво точно си представят. Но ако си представят някакви IT паркове на мястото на мините, за мен това е нелепост, да не кажа глупост. Защото този регион е правен за енергетика. Там има поколения енергетици, сега изведнъж да ги превръщаме в IT мениджъри не го разбирам.”, бе категоричен Кадиев.

Депутатът от БСП уточни, че Стара Загора и околните градове като Раднево, Симеоновград, Гълъбово, включително и Ямбол ще се превърнат малко по малко в призрачни градове: “Там всичко е комплекса “Марица Изток” 50 % от населението получава някакъв доход от този комплекс дали директно заети в комплекса, или фирми, които го обслужват и затварянето му е една от големите грешки на Бойко Борисов.”

“Днес публикувах Закона за затварянето на въглищната индустиря в Германия от миналата година. В него е записано, че до 2030-та година те ще намалят наполовина производството си на въглища, 2038-ма ще го затворят изцяло. Защо ние трябва да го затваряме 2025-та? Защото Бойко Борисов го подписал така? Отиваме в Брюксел и правим като Германия.”, заяви Георги Кадиев.

Подобни статии

Мариана Попова с COVID, мъжът ù в НДК за номинацията на Радев за втори мандат

От много време се тестваме често вкъщи. Не сме си позволили...

Още в катергорията