Гълъб Донев: Добавката от 50 лв. влиза трайно в размера на пенсията

Изваждаме от бедност всички, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност. Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане, отбеляза социалният министър

Всички пенсионери, които получават в момента 50 лв. допълнително, ще продължат да ги получават без това да става всеки месец с решение на Министерския съвет. Това съобщи министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет – Гълъб Донев, предаде bTV.

„Това беше един от мотивите да влязят трайно в размера на пенсиите. Работихме да направим и по-предвидима и трайна политика, да направим пенсиите по-адекватни и повече български пенсионери да излязат от линията на бедност“, обясни Гълъб Донев.

Няма да има пенсионер, който да не получи средно 12,5% увеличение на пенсията от 1 октомври, увери той. Добавката от 50 лв. ще бе инкорпорирана в размера на увеличението, обясни служебният социален министър.

От 1 октоври всички пенсионери с доходи под линията на бедност, ще дъдат допълнени със социална помощ, добави Донев. По-рано днес за тази добавка съобщи и финасовият министър Асен Василев.

Служебният социален министър посочи, че за определяне на линията на бедност ще се вземат данните на Евростат.

„Изваждаме от бедност всички, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност. Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане“, отбеляза още Гълъб Донев.

 

Подобни статии

Още в катергорията