Депутатите обсъждат дали да заседават всяка седмица

Председателят на парламента Ива Митева е поставила въпроса как да бъде организира работата на Народното събрание – дали да има заседания всяка седмица, пред Временната комисия за изработване на правилник за работа на депутатите. Митева посочи, че в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала с работата на комисии.

В проекта за правилник се предвижда още депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. В такива случаи ще се разширява съставът на комисиите.

Всеки народен представител ще може да бъде избран в ръководството само на една постоянна комисия, предвиждат още промените. Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута. Предложението направи председателят на НС Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури, предаде БТА. В комисиите няма да има спадащ кворум и трябва лично да се гласува, посочи тя.

Проектът на нов правилник за работата на депутатите предвижда още сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сиryрност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии – за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове.

Подобни статии

Още в катергорията

Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

До избора на председател на градския парламент сес тигна...

Бившата на Григор Димитров отново накара мъжете да треперят от вълнение

Бившата приятелка на Григор Димитров, Никол Шерцингер, отново накара...