Детска учителка от Пловдив източи 50 000 лева

Адвокатът ѝ твърди, че най-вероятно ще поискат съкратено съдебно следствие

Отложиха делото срещу Стела Мастева, детската учителка, която източи над 50 000 лева от Взаимоспомагателната каса на учителите (ВСКУ) в Пловдив чрез неистински документи, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Делото трябваше да се гледа в разпоредително заседание, но подсъдимата не се яви, след като не е била открита от призовкаря.

По думите на адвоката и тя се намира с децата и мъжа в Северна България, затова не е открита на адреса и в Пловдив. Следващото заседание е насрочено за 16 септември, от 10 часа.

Стана ясно, че Стела е била детска учителка в ЦДГ “Червената шапчица“ в Пловдив. Ползвала се с добро реноме, поради което била предпочитана от много от родителите.

В периода от 02.05.2018г. до 13.12.2018г. обаче се решила на злоупотреба, вероятно, за да угоди на мъжа, с който живее на семейни начала и който е осъждан.

По думите на Васил Въргулев, председател на Взаимоспомагателната каса на учителите, тя е злоупотребила с доверието на директорката на градината, която и поверила печата и достъпа до личните данни на служителите, след като я назначила да я замества по време на отпуската и. Така Стела замислила схемата за измама. Тя ползвала личните данни на майки, които представила като служители на градината, както и данните на реални служители.

Така, чрез използване на неистински документи, получила без правно основание пари в размер на общо 50 502 лв., собственост на Взаимоспомагателна каса на учителите – Пловдив към Сдружение за взаимопомощ на работещите в областта на образованието, науката и културата. Чрез подаване на Заявления за заем до УС на Взаимоспомагателна каса на учителите – Пловдив от името на различни лица е получила различни по размер суми. Според Въргулев, престъплението е било замисляно предварително, тъй като тя е била разпродала имуществото си и сега няма какво да и вземат. Парите реално не са върнати все още.

Адвокатът ѝ твърди, че най-вероятно ще поискат съкратено съдебно следствие, което само по себе си означава пълно признаване на вина. Но при положение, че дългът не е върнат, не е ясно дали има правно основание такова да и бъде разрешено. Знае се, че при съкратеното следствие наказанието се редуцира с 1/3.

Подобни статии

Радев е приел Кристалина Георгиева на 9 септември. И до този момент срещата е засекретена

От офиса на държавния глава съобщават за далеч по-маловажни срещи и...

Още в катергорията

Времето – 26 септември 2021 г.

Днес времето ще бъде слънчево и почти тихо Минималните температури...

Собственик на голяма куриерска компания става депутат от “Продължаваме промяната”

Коалицията "Продължаваме промяната" иска подписването на споразумение с Демократична...