Джеф Безос полетя към Космоса (ВИДЕО)

Това е първият път, в който на борда на ракетата New Shepard на Blue Origin има хора

Най-богатият човек в света – американецът Джеф Безос, излетя към Космоса с ракетата на неговата собствена компания Blue Origin, предадоха американските медии. Мисията бе успешна и 4-членният космически екипаж се завърна успешно. Капсулата се приземи обратно в Тексас след близо 11-минутен полет.

Това е първият път, в който на борда на ракетата New Shepard на Blue Origin има хора. С амбициозната си мисия Джеф Безос искаше да покаже на света, че има вяра на инженерите в своята компания, както и че космическият туризъм вече не е табу за гражданите.

В капсулата на Blue Origin бяха Джеф Безос, неговият брат Марк, 18-годишен студент, както и жена на 82 години. Капсулата с космическите пасажери се отдели от ракетата-носител на височина от 76 километра. Капсулата достигна височина от 106 километра, преди да се насочи отново към земята. Уоли Фънк е пионер в авиацията и на 82 години стана най-възрастният човек, който лети в Космоса. Тя е мечтала да лети в Космоса по-дълго, отколкото някой от останалите пътници е живял.

Капсулата, оборудвана с най-големите илюминатори на космически кораб, достигна линията на Карман – условната граница между земната атмосфера и космическото пространство. Ракетата New Shepard, построена от компанията Blue Origin на Безос, е проектирана да обслужва процъфтяващия пазар за космически туризъм.

Източник: fakti.bg

Снимка: REUTERS