Директорът на ЦРУ: Произходът на COVID-19 може да остане неизвестен

Това е възможно, както и много други неща, за които никога няма да можем да направим категорична преценка, каза Уилям Бърнс

Произходът на новия коронавирус може да остане отворен въпрос, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

„Това е възможно, както и много други неща, за които никога няма да можем да направим категорична преценка“, каза Бърнс в интервю за Националното обществено радио на САЩ.

Преди това Китай отказа да участва във втората фаза на разследването на СЗО за причините за произхода на коронавируса. Белият дом нарече тази позиция опасна.

След избухването на коронавируса в Ухан в края на декември 2019 г. в медиите многократно се появяваха различни версии, че новият вирус е можел да „изтече“ от лабораторията на Института по вирусология в Ухан. През март тази година експерти от Световната здравна организация посетиха Института, включително строго изолираната лаборатория BSL-4, с която бяха свързани слуховете за „изтичане“ на вируса или възможния му изкуствен произход.

През март СЗО публикува пълния доклад на международна група от експерти за посещението си в Ухан, целяща да идентифицира произхода на коронавируса, в който нарече изтичането му от лабораторията „изключително малко вероятно“. Докладът също така казва, че новият тип коронавирус е бил най-вероятно предаден на хората от прилепи чрез друго животно. Друга версия за произхода на вируса – пряко предаване на хора от животно – експертите добавиха към списъка с хипотези „от възможна до вероятна“.

Съединените щати и 13 други страни публикуваха съвместно изявление, в което изразиха загриженост относно констатациите от доклада на СЗО след посещението на международния екип и подчертаха необходимостта от ново „прозрачно и независимо“ разследване на произхода на COVID-19.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Русия потвърди извеждането на украински бойци от „Азовстал“ в Мариупол

В Лвовска област са унищожени партиди оръжие и военна...

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...