Днес е Илинден, морето се обръща

Свети пророк Илия е живял 8 века преди Христа и е успял и да обърне мнозина в правата вяра в Израел, въпреки че владетелите и по-голямата част от народа се кланяли на езически богове

Днес Православната църква почита по стар стил паметта на свети пророк Илия. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия. Той е сред почитаните светци и от Католическата църква.

В българския народен календар празникът е познат като Илинден и е сред най-обичаните през лятото.

Свети пророк Илия е живял 8 века преди Христа и е успял и да обърне мнозина в правата вяра в Израел, въпреки че владетелите и по-голямата част от народа се кланяли на езически богове. Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича „Пророк и Предсказател на великите Божии дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“. Той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци – дори и най-славните сред пророците – със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница

Заради удивителната си святост и чистота в живота свети пророк Илия се възпява и прославя от светата Църква като „небесен човек“ и „земен ангел“. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето, като оставил на ученика си Елисей единствено горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо, когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк.

Според народните вярвания на Илинден човек не трябва да работи, защото може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, защото през този ден морето взима много жертви. Ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Вярва се, че от днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Затова празникът се нарича още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата.

Поверия и обичаи за празника

  1. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.
  2. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.
  3. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
  4. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.
  5. В представите на българина Илия лети на огнена колесница в облаците и размахва камшика си над лудо препускащи коне.

На Илинден по традиция се правят курбани за здраве.

На днешния ден имен ден имат: Илия, Илиян, Илияна, Илко.

Източник: epicenter.bg

Подобни статии

Почина легендарният басист на рок групата ZZ Top Дъсти Хил

Не се посочва причината за смъртта му. Хил е част от...

Още в катергорията

Почина легендарният басист на рок групата ZZ Top Дъсти Хил

Не се посочва причината за смъртта му. Хил е...

„Дисни“ и „Нетфликс“ имат интерес да снимат у нас

Очаква се Министерството на културата да даде в най-скоро...

Орденът на тамплиерите с дарение за къщата-музей на Ваня Петкова

Румен Ралчев, Велик Приор на Ордена на тамплиерите направи...