Държава, на която България дарява ваксини, е имунизирала 90% от пълнолетното си население

Вторият етап от ваксинационната кампания на Бутан срещу коронавирус премина почти толкова бързо, колкото и първият, предаде БТА, цитирайки ДПА

В рамките на една седмица на над 90 процента от пълнолетните в Бутан е поставена втора доза от ваксина срещу COVID-19, заявиха официални представители. Бутанските власти успяха да извършат ваксинацията толкова бързо, защото този месец получиха дарения, от които половин милион дози от „Модерна“ от САЩ и 250 хиляди дози от „АстраЗенека“ от Дания, съобщи Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Ваксинацията е сериозен проблем в хималайското кралство, защото повечето от хората там живеят в трудно достъпни планински райони или водят номадски начин на живот. Бутан бе засегнат относително слабо от пандемията. Властите регистрираха 2500 случая на заразяване с коронавирус и два смъртни случая, свързани с COVID-19.

България, от своя страна, е на другата крайност. От началото на пандемията у нас са поставени едва 1 988 805 дози, сочат данните на Единния информационен портал. България е на опашката в ЕС по отношение на имунизацията. Едва 13% от българското население е напълно ваксинирано срещу COVID-19, въпреки че има достатъчно ваксини.

Подобни статии

Урсула фон дер Лайен отива в Скопие, за да обсъди спора с България

Ръководителят на Европейската комисия ще посети региона седмица преди срещата на...

Още в катергорията

Урсула фон дер Лайен отива в Скопие, за да обсъди спора с България

Ръководителят на Европейската комисия ще посети региона седмица преди...

Кадър на Меркел, „нападната“ от папагал, обиколи социалните мрежи

След това Ангела Меркел изразила желание да се запознае...

Ердоган: Турция очаква различни подходи от Русия в Сирия

Турският президент призна, че има „сериозни очаквания от разговорите...