Д-р Илиев: Делта вариантът започва с хрема и болки в гърлото

Според него катастрофалните числа на ваксинирани у нас се дължат на две причини: „Повечето хора си мислят, че вече голям процент от населението у нас вече е преболедувало вируса. Второ, подозирам, че това недоверие и кризата в политическия живот също оказват влияние”

Ваксините предпазват добре от Делта варианта. Вълната е доста силна, дори и в държави с много висок процент на ваксинирани. Честотата у нас е много ниска, но това може да ни успокои за 7-10 дни, това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководителят на лабораторията в Берн.

Според него катастрофалните числа на ваксинирани у нас се дължат на две причини. „Повечето хора си мислят, че вече голям процент от населението у нас вече е преболедувало вируса. Второ, подозирам, че това недоверие и кризата в политическия живот също оказват влияние. Струва ми се, че, ако искаме да ускорим имунизацията, ще трябва поне хората, които практикуват определени професии като учители, здравни работници, служители в старчески домове да бъдат стимулирани да се ваксинират. Една задължителна ваксинация обаче би предизвикала голямо недоволство”, каза специалистът.

По думите му Делта вариантът е по-заразен. „Има данни, че има леко изместване на клиничната картина. Заболяването започва с болки в гърлото, хрема, инфекции на горните пътища”, поясни д-р Аспарух Илиев.

Подобни статии

Ива Митева: Решетките бяха политически скандал

По думите ѝ не бива управленците да се крият зад администрацията Трябва...

Още в катергорията