Европейският съд по човешките права осъди България за връщането на турски журналист, потърсил убежище и защита у нас

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес България за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение, както и на правото на ефективно средство за защита по Европейската конвенция за човешките права

Решението е по повод връщането в Турция през 2016 г. на турски журналист, преминал незаконно през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът е поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в родината.

Въпреки опасенията на жалбоподателя, че може да бъде малтретиран в Турция, българските власти не са разгледали молбата му за международна закрила, отбелязва съдът. В момента журналистът е в турски затвор.

Работел е за в. “Заман” и за агенция “Джихан”, бил е уволнен и журналистическата му карта е била отнета според показанията му пред Европейския съд по правата на човека. Турските власти смятат споменатите медии за “гюленистки”, т.е. симпатизиращи на живеещия в изгнание в САЩ Фетула Гюлен, богослов и главен противник на президента Реджеп Тайип Ердоган, когото последният сочи като главен организатор на неуспелия опит за преврат срещу него на 15 юли 2016 г.

ЕСПЧ определя страната ни да плати обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди по делото “D. срещу България”.

Пред съда по човешките право е висящо и дело по жалба на турския гражданини Абдулла Бююк , който със съдействието на властта в България бе предаден Турция.  Това стана, след като през 2016 г.  президентството отказа да му даде политическо убежище и с формалния аргумент, че валидността на паспорта му е изтекла. Бююк буквално беше отвлечен на улица в “Младост” от МВР, а предаването му стана тихомълком – за него се разбра от турските медии.  Пред съда по човешките права Бююк подаде  жалба срещу за нарушение  на чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека – забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание. В нея бе посочено и друго нарушение на конвенцията – на чл. 13 – липса на ефективно вътрешноправно средство за защита от нарушение.

През септември м.г. немското издание “Шпигел” съобщи, че  бългapcĸият пpeмиep Бopиcoв и бившият глaвeн пoĸypop Coтиp Цaцapoв ca зaгoвopничили c тypcĸoтo paзyзнaвaнe зa пpeдaвaнeтo нa тypcĸи гpaждaни нa Aнĸapa cлeд oпитa зa пpeвpaт тaм пpeз юли 2016 гoдинa. Материалът бе пoд зaглaвиe “Kaĸ бългapcĸият пpeмиep Бopиcoв ce пpeвъpнa в cлyгa нa Epдoгaн”.  Oт пyблиĸaциятa  ce  paзбpa, чe  ocвeн Бopиcoв и Цaцapoв в дeпopтиpaнeтo нa тypcĸия бизнecмeн Aбдyлa Бююĸ и oщe няĸoлĸo oпoнeнтни нa Epдoгaн, ca yчacтвaли и бългapcĸитe cпeцcлyжби.  Автори на paзcлeдвaнeтo бяха  Димитъp Гaнeв и Maĸcимилиaн Πoп.

източник: defakto.bg

Подобни статии

Разумът надделява! И Сърбия въвежда COVID сертификати

Министър-председателят Ана Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че...

Още в катергорията

Разумът надделява! И Сърбия въвежда COVID сертификати

Министър-председателят Ана Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална...

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова...

Задължителна ваксина за депутатите в Канада

Канадските парламентаристи ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус,...