„Еврохолд“: Няма скрит инвеститор зад сделката за „ЧЕЗ-България“

Това е най-голямата сделка в България през последните години в енергетиката и не само, заяви Асен Христов

Няма и няма как да има скрит инвеститор в една публична компания като „Еврохолд“, обясни в предаването „Тази сутрин“ по бТВ председателят на надзорния съвет и основен акционер в компанията Асен Христов. Преди дни „Еврохолд“ официално завърши придобиването на седемте дружества на „ЧЕЗ Груп“ в България.

„Регулаторите одобриха сделката още преди изборите, но все пак промяната в политическата обстановка винаги води до това, че има някакво движение в икономиката. Не мога да кажа, че някой конкретно е спирал сделката, но в една такава сделка винаги има държавен интерес“, коментира Асен Христов. Според него ЧЕЗ е много добра компания, но има много неща, които могат да се подобрят. Има инвестиционна програма, която е одобрена от КЕВР и тя е около 85 млн. лева годишно, посочи той.

„Цената на тока не се определя от ЕРП-тата, те дистрибутират и дават предложение до КЕВР. Регулаторът определя цената на тока за населението. Цената се състои от цена на тока за производство и за пренос. Преносът, който ЕРП извършват, е не повече от 10%“, обясни Асен Христов. „Не смятам, че ще има шоково поскъпване, освен ако няма някаква световна криза“, добави той. По думите му се обмисля да има нова компонента в цената като застраховка за електроуредите при аварии.

„Това е най-голямата сделка в България през последните години в енергетиката и не само, българско дружество идва при български инвеститор“, посочи още Асен Христов.

„Средствата дойдоха по два пътя. Единят е, че „Еврохолд“ е увеличи капитала си със 157 млн. лева на българската борса, останалите средства дойдоха от заем от големи международни институции и банки“, обясни той.

„Сделката продължи повече от три години, около нея имаше най-различни интереси, сигурно е имало и политически и държавни. Важното е, че сделката се случи и активът е в българско дружество“, смята Асен Христов. Според него много по-лесно е регулатирите да се грижат за стратегическата и националната сигурност на България, когато нещата са тук в страната.

„Сделката е политически защитена, защото участвайки международни и световни банки, помагат да няма политически натиск“, посочи представителят на „Еврохолд“.

Кадър: bTV

Подобни статии

Фитнесите са в готовност да излязат на протест

Съгласни сме, че трябва да има мерки, но те не трябва...

Още в катергорията

Фитнесите са в готовност да излязат на протест

Съгласни сме, че трябва да има мерки, но те...

Цените на основните горива ще достигнат до 2,50 лв

Светослав Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената...

Бизнесът иска отлагане на заповедта за зелените сертификати с 35 дни

Очакват ли се драстични спадове на потоците в моловете...