ЕК дава България на съд заради Търговския регистър

ЕС започва и процедура спрямо България заради правилата за командировки

Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз затова, че не е свързала търговския си регистър със системата на ЕС за такива регистри, съобщава БНР.

Крайният срок за България да направи това е бил юни 2017 г. От Комисията подчертават, че така се затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, компаниите и специалистите от ЕС.

Освен това търговските регистри не могат да си сътрудничат при трансгранични сливания, в които участват български дружества или при процедури, свързани с трансгранични клонове на български дружества.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

България попада под ударите на европейското законодателство и заради правилата за командировки. ЕС реши да започне наказателна процедура срещу България, тъй като страна ти не е превела различни национални разпоредби в съответствие с европейското законодателство. Визират се правилата за командироване на служители. Разглежда се реагирането на измами и спазването на закона. Важно е административното сътрудничество между европейските държави.

Европейските правила определят административните изисквания за контрол. Те трябва да бъдат приложени при наблюдаването на спазването на изискванията за командировки. България разполага с два месеца, за да приложи правилата.

Европейската комисия изпрати предупредително писмо до България, в което настоява страната ни да подобри националните си правила за предотвратяване на големи аварии, които включват опасни вещества.

Става дума за промяна според европейска директива, която се прилага за над 12 000 промишлени инсталации в ЕС. В обсега ѝ попадат сектори като химическата и нефтохимическата промишленост, търговия на едро с горива и съхранение на горива.

България има два месеца, за да направи необходимото, иначе може да бъде изправена пред съд.

В друго писмо Комисията призовава България да изпълни задълженията си за налагане на конкретни стандарти за замърсяване на околната среда от депата за отпадъци и припомня, че все още действат 43 депа, които не отговарят на стандартите.

До България е изпратено и допълнително мотивирано становище, че не е транспонирала изцяло европейската директива за правото на достъп до адвокат.

В още едно писмо Комисията призовава България да премахне изискванията за професионалните водачи да представят свидетелство за психологическа годност към шофьорските си книжки.

Комисията настоява също така страната ни да транспонира правилата на ЕС, които да гарантират, че летищните такси, налагани на авиокомпаниите, се изчисляват според принципите на прозрачност, консултации и недискриминация.

Подобни статии

Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството...

Още в катергорията

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати...